Закриване на Влайкови дни 2008

На 24 май по традиция в Пирдоп бяха закрити 16-тите Влайковите културни празници 2008 г., които продължиха 13 дни. На тържеството присъстваха доц. Михаил Неделчев, Радко Влайков – родственик на патрона на града и Румяна Пенчева от Националния литературен музей – София.
Както при откриването на дните, отново учениците от средните училища направиха огромен трикольор с трите разноцветни ленти. Над площада екна химна на България, а след него „Върви народе възродени!“ от хора на читалище „Напредък“. Водещи на тържеството бяха трите номинирани девойки за приза „Дядовата Славчова унука“, но нито една от тях не получи приза и сребърната преходна огърлица.
Кметът на община Пирдоп Антоанета Илиева поздрави присъстващите с празника и връчи грамоти и награди на най-добрите и изявени зрелостници от средните училища.
С решение на ОбС от 2007 г., община Пирдоп учреди национална литературна награда, която през тази година се връчва за втори път. Председателят на журито
Румяна Пенчева оповести пред присъстващите, че тази година тя се присъжда на доц. Михаил Неделчев.
Мотив за решението на журито е неоспоримият принос на Михаил Неделчев за популяризиране на литературната, обществената и политическа дейност на Тодор Влайков. Той е един от интелектуалците, който възстановява Радикал-демократическата партия на дядо Влайков, зам.председател и депутат в VІІ-то Велико Народно събрание, и в 36-тото обикновено народно събрание. Важна негова заслуга е възраждането на списанието „Демократически преглед“, чийто създател и дългогодишен редактор е Тодор Влайков. Председател на дружество Гражданин, популяризиращо идеалите за демократично общество, граждански свободи и култура. В момента е преподавател в НБУ и ръководител на департамент Нова българистика. Председател е на Сдружението на българските писатели. Автор е на 13 книги. Носител е на Националната награда за хуманитаристика „Христо Г. Данов“ (2003), специалната награда на Салона на изкуствата в НДК (2003), бургаската литературна награда за цялостно творчество „Голям златен Пегас“, специалната награда на „Аполония“ (2004). Лауреат е и на националната литературна награда „Яворов“ в началото на тази година.
Националната литературна награда „Тодор Влайков“ се присъжда на доц. Михаил Неделчев за цялостната му дейност като литературен изследовател, политик, общественик и журналист, за когото се казва, че е доайен на българската литературна антропология и история.
Кметът на общината Антоанета Илиева връчи статуетката на Тодор Влайков, плакета на общината и парична награда от 1000 лв. Силно развълнуван, Михаил Неделчев благодари за високата чест. Влайкови дни 2008 завършиха с изпълнения на певческа формация Voices, които пяха популярни патриотични песни.

Влайкови дни 2008 –
част от културната история на Пирдоп

Слово на Антоанета Илиева – кмет на община Пирдоп
при закриване на дните

Скъпи съграждани, скъпи гости, уважаеми учители, скъпи ученици!
За мен е чест, да обявя Влайкови дни 2008 г. за една вече реализирана част от културната история на нашия малък град. Запазването на духовните традиции и тяхното съхранение, наследихме от предците си и останахме верни на непоколебимостта на българския дух и език. И тази година към нашата колекция от книги, създадени от наши съграждани прибавихме документалния сборник „Балканът помни“ – свидетелство за зимната епопея и освободителния път на руси и българи към София 1877-1878 г., „Спомени от живота ми“ – спомени от байкото на Алипия Влайков и стихосбирката „Да избледнееш до смърт“ на един наш млад поет Янко Георгиев.
На този ден с гордост можем да заявим, че оставаме верни на Паисиевото „Знай своя род и език“, защото във вечността остават словото, делото и изкуството.
Благословен да е езикът, който щедро ни дарява с познание.
Честит празник, уважаеми съграждани!

Добави коментар