Завърши реконструкцията на читалище „Надежда“ в община Чавдар

 

 

 

Коледа донесе на хората от село Чавдар хубав подарък. На 21 декември обновеното читалище „Надежда“ отвори врати. Новият му облик е реализиран по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013, мярка 321 и е финансиран от ДФ „Земеделие“. Общата стойност на проекта е 145 000 лв.

Проектът, свързан с реконструкцията на читалищната сграда стартира през месец май месец и бе завършен през декември. Лентата бе прерязана от Пенчо Геров – кмет на община Чавдар, Димитър Нешков – председател на читалище „Надежда“ и инж. Румен Падински – изпълнител на проекта. 

Пенчо Геров сподели пред събралите се жители силното си вълнение и гордост от факта, че точно преди най-големите християнски празници, ремонтът на читалището е завършен и то е с нов облик. Неговото обновяване започва още през 2003 г., през първия мандат на Пенчо Геров. С малкото средства, с които общината разполага в онзи момент, е ремонтирана порутената читалищна сграда. Това слага началото. През годините малко по малко то е било доремонтирано и сега, когато вече са в сила програмите за развитие на селските райони, нещата са решени генерално. Обновеният му вид е поредното доказателство за положителното развитие на общината.

След прерязването на лентата жителите на село Чавдар имаха възможността да се разгледат новия интериор на читалището. Подновени са подът, таванът и сцената. Изцяло са сменени седалките в салона – долу има 113 стола, а на балкона 56. Също така е закупено и ново оборудване. Изградена е допълнителна пристройка. В нея се намира санитарен възел и нова репетиционна зала. В нея самодейните състави ще могат да репетират и да се развиват, за да носят радост на цялото село. 

На първия концерт в обновеното читалище имаше многобройна публика, която се наслади на таланта на децата от детската градина и училището, както и на фолклорната група към читалище „Надежда“, с ръководител Цветанка Георгиева. Специален гост бе поп изпълнителката Джина Иванова и нейната дъщеря Мартина Иванова. 

Кристиян Христов

Добави коментар