Завърши вторият модул на лятното училище

 

На 12 юли с празненство на св. Петка приключи вторият модул от Лятно Училище 2013, който беше организиран от Езиков център АВС и образователен център Милетия.

Официални гости бяха Пенчо Геров – кмет на община Чавдар, Маня Лазарова – секретар на общината и Таня Илиева – председател на Читалище „Надежда“ – Чавдар.

След като изказаха благодарности към община Чавдар за предоставената възможност да ползват базата на св. Петка и Археологически парк „Тополница“ и към община Златица за предоставения транспорт, децата разказаха накратко какво са правили през тази седмица.

Този модул от лятното училище беше посветен на изучаването на английски език, запознаване с периода на Неолита и спортни игри и състезания. Сутрин децата имаха учебни часове по английски език, в които те придобиваха нови знания и усъвършенстваха своите умения чрез игри, състезания и интерактивни методи на преподаване; а следобед – практически занятия, в които се запознаха с живота на хората в миналото и имаха възможност да изработват различни предмети. Всеки ден беше обединен от различна тема:

Понеделник – храна и хранителни продукти. В практическата част децата смляха пшеница с хромел, от полученото брашно омесиха и изпекоха хляб, така както са го правели хората по време на Неолита.

Вторник – видове къщи и материали. След като научиха как са строили къщите си хората в миналото, децата построиха своя собствена колиба и изработиха съдове от глина.

Сряда – дрехи и аксесоари. В практическата част учениците си направиха дрехи с подръчни материали и участваха в модно ревю.

Четвъртък – животни и животински свят. Този ден завърши с изработването на лъкове и стрели.

Петък – театър на открито. Учениците демонстрираха своите артистични и езикови умения пред родители и гости.

Представлението започна с приказката „Трите прасенца“, разказана на английски език от по-големите ученици. След това и по-малките имаха възможността да покажат своите знания чрез играта „HiddenPictures“. Сценичните изяви приключиха с „Караоке шоу за таланти“, в което се включиха всички участници в летния лагер. След като приключи официалната част, гостите бяха зрители на различни спортни състезания (стрелба с лък по мишена, дърпане на въже, борба, щафетно бягане) и разгледаха изложбата на предмети, изработени от децата (неолитен хляб, глинени съдове и рисунки).

На финала имаше много награди за победителите в различните категории, почерпка, осигурена от община Чавдар, балони и много усмивки.

Пенчо Геров поздрави всички участници в летния лагер, родители и гости, изрази възхищението си от добрия английски на учениците и помоли Мария Радунчева – управител на Езиков център АВС, да бъде записан като ученик в летния лагер догодина. Празникът завърши с подаръци от община Чавдар за всички участници в лагера. Децата прекараха една незабравима седмица, изпълнена с много забавления и приключения, научиха много нови неща, справиха се с много предизвикателства и създадоха нови приятелства.

Скоро след това бе открит и третият модул от лятното училище на фирма „Милетия“ в комплекс „Борова гора“, като стартираха и приятните, образователни занимания за участниците. Целта тази седмица е развитие на математическото мислене на децата, чрез запознаване с различни стратегии за решаване на математически задачи. Разбира се, както бе до този момент, в проекта и спортът заема важна част от времето – организират се състезания по тенис и плуване. Най-съществено място тази седмица заема тренировката по общуване между учениците. Ръководителят Илияна Серафимова сподели, че се наблюдава нарушена комуникация между децата в тази възраст – чести кавги и неразбирателство. За да се изчисти този проблем, в задачите предвидени в третия модул се помества и организиране на клуб по дебати, в който децата участват в две групи с леко необичайни имена – електрическите змиорки и совите. Въпреки че не се получава същински дебат, учениците изследват честата употреба на негативни думи и изрази и липсата на „благи“ такива в ежедневната си комуникация. На принципа на раздаването на позитивна енергия, с цел получаване на такава, участниците тренират общуването помежду си в рамките на една хармонична атмосфера. 

Добави коментар