Завършен е проектът за Еленската базилика

На 24 април в заседателната зала на община Пирдоп се състоя последното обсъждане на проекта за Еленската базилика. Присъстваха кметът на община Пирдоп инж. Цанко Цанов, зам.-кметът Пламен Господинов, Красимира Гюлеметова – паст президент на Ротари клуб Пирдоп, архитект Ивайло Петков от проектантско студио 10АМ Архитектура – София, Драга Сапунджиева – координатор Социални програми и Информационни центрове в Аурубис, служители на ОбА – Пирдоп.

Разработването на проекта за Еленската базилика премина един дълъг и труден път – трябваше да се възстановят липсващи документи и коти. На срещата бе представен четвъртият вариант на проекта. По време на проектирането се оказа, че част от кадастралният план не отговаря на реалните размери. Част от сгради, предвидени за построяване, бяха ситуирани в частни имоти. Предвид финансовото състояние на общината, няма как тези имоти да бъдат отчуждени. 

Това наложи няколкото преработки на проекта, както и заради методите за реставриране и консервирането руините на базиликата. 

В последния вариант е предвидено да се запазят наличните структури, те ще бъдат укрепени, реставрирани и консервирани. Предвижда се изграждане на оборудван ивент-център, салон за кетеринг за тържества и ритуали, с обособена зала за конференции, както и библиотека. Предвиден е и апартамент за едно семейство, което да поддържа целия ареал и ще се грижи и за охраната. Ще има гримьорни и склад за реквизит и оборудване. В зоната около параклиса се предвижда ситуирането на музей на артефактите. Той ще служи и като информационен център, в който посетителите ще могат да получават първоначална информация за културния контекст, в който са попаднали. Ще има и зала за презентации с мултимедия, търговски щанд за сувенири и туристически материали, помещение за екскурзовод и др., както и паркинг. Поради големината на проекта, той е разделен на подпроекти, за които да се търси финансиране.

По време на срещата стана ясно, че в момента е отворен Норвежки финансов механизъм – „Културно наследство и съвременно изкуство“. Общинското ръководство ще кандидатства по две от програмите в него за реставриране, консервиране и експозиция на руините на Еленската базилика и за изграждането на съпътстващи комуникации.

Красимира Гюлеметова изрази задоволството си от успешния завършек на проектирането и изказа благодарности към инж. Цанко Цанов, Николина Божкова, инж. Стоил Карагьозов, арх. Блага Динова за тяхното съдействие за разработването на проекта. Тя благодари и на партньорите Аурубис България и Дънди Прешъс Металс Челопеч, които са оценили мащабността на проекта и са гласували доверие на Ротари.

От името на общинското ръководство и всички жители на Средногорието секретарят на общината Николина Божкова изказа благодарности към Красимира Гюлеметова.

Добави коментар