Екстремните спортове – философия на духа

  

Създаден е Клуб

„Световно измерение“

 

Често пъти като вдигнем поглед нагоре към небето, виждаме как летят на воля като орли пъстроцветни делта и парапланери, на други места по стръмните планински каменисти пътеки се спускат колоездачи, а по отвесните скали се катерят алпинисти. И се питаме – каква е вътрешната потребност у тези хора, наричани понякога „безразсъдни“, да се занимават с тези смели спортове. Отговорите на тези въпроси ни дадоха Георги Серафимов, Йордан Шопов, Иван Серафимов, Цветомир Хаинов, всички те от Златица, които активно се занимават с парапланеризъм, алпинизъм и планинско колоездене. Те са част от учредителите на новосъздадения Клуб по планинско колоездене, алпинизъм, парапланеризъм и ендуро „Свободно измерение“. До сега са упражнявали тези спортове самостоятелно, сами се тренират, сами участват в различни състезания. Но вече на практика са реализирали идеята си да обединят тези екстремни, повдигащи адреналина спортове в един клуб.
Създаването на клуба е съпроводено със сериозното подпомагане от страна на президента на Ротари клуб Пирдоп Георги Георгиев, който е негов почетен председател, а изпълнителен директор е Иван Шопов.
Със своята активна спортна дейност и участие в екстремни спортове, младите хора искат да покажат на своите връстници, че истински мъж, истински човек се става не с шляене, пушене и пиене по кафенета и дискотеки, или с денонощно седене пред компютъра и дебелеене, а като си сред природата. Те протягат ръка към всички и ги канят да обединят усилията си в едно цяло, и чрез спортуване да развиват у себе си сила, смелост, решителност и самообладание.
Планинското колоездене е млад спорт с няколко дисциплини. Една от тях е спускането. От 2004 г. около 15 младежи от Златица тренират и участват в различни състезания. По този спорт са се запалили от филми, сайтове и списания. Макар че нямат треньори и скъпи велосипеди, те притежават воля и вяра в собствените си сили. За тренировки използват няколко пътеки в балкана над Златица. Спускат се от „Свещи плаз“, „Мечеш“, „Голеш“. До горе колелетата се изнасят на гръб, за разлика от Сопот, където имат лифт.
Първото им участие в състезание е било през 2004 г. на Витоша. На него Иван Серафимов се класира втори.
На състезание в Храбрино Красимир Найденов взема първото място а Иван – второ. Тогава те са се състезавали с един велосипед.
През 2006 г. са участвали в три състезания. Тази година Иван и Красимир са се състезавали в Гърция.
През май 2010 г. ще участват в състезание в Сопот, където е най-тежкото трасе в България.
Велосипедите са специални, поддръжката им е скъпа.
Цената им достига до 5 хил. лв. Още като ученици младежите са работили и с добавка от родителите са събирали необходимите средства за закупуване на колелетата, каски, наколенници, лакътници и други атрибути.
Планинските колоездачи от Златица възнамеряват с цел популяризиране на този спорт през 2010 г. да организират състезание над село Църквище с международно участие.
Георги Серафимов се занимава с парапланеризъм от 1995 г.
Разликата между делтапланера и парапланера е, че първият представлява твърдо крило с конструкция от тръби, а вторият – е меко крило, чийто прототип е парашутът за доцелни скокове.
Едно от най-важните условия да полети човек е наличието на подходящ терен. Едни от най-добрите стартове в Стара планина са в Сопот и Златица, от общо 40 в България. В страната има федерация по парапланеризъм. В последните години този спорт се развива интензивно.
Един от най-изявените парапланеристи не само в България е Ясен Савов – племенник на актрисата Димитрина Савова от Пирдоп.
Миналата година в борбата за Световната купа в дисциплината „крос-кънтри“ той заема седмо място, а тази година е европейски първенец. През 2008 г. в Църквище имаше състезание по кацане в цел, с чуждестранно участие, което носеше точки за Световната купа.
Преди няколко години последовател на Георги е неговият съименник Георги Джамяров, който идва от София в Златица и тук лети. На парапланери летят и повечеето от планинските колоездачи. Професионалният пилот Владимир Цеков от Златица също е летял. В небето са се издигали Мирослав Младенов и Георги Станоев от Пирдоп, Славчо Станиев от Мирково и др.
Този спорт не е много скъп. Лесно могат да се намерят крила втора употреба и необходимите запасни парашути за около 1000-2000 лв. Нова екипировка струва около 5 хил. лв. Несъмнено парапланеризмът крие опасности, като една от най-големите е неправилната оценка на условията за летене и самонадеяността. Необходимо е човек да е здрав и с изправен вестибуларен апарат.
Близките намерения, на Георги са да извърши полет от високи върхове през зимата.
Освен да лети в небето, Георги Серафимов е и изявен алпинист. Участвал е в зимно и лятно изкачване на Вихрен, 5600 метровия Елбрус го е изкачил през 1992 г. с Валентин Червенков, катерене по врачанските скали, „Рай“ в Калоферския балкан. С Йордан през 2008 г. са били в Памир с намерения да изкачат връх Ленин висок 7134 м. Стигнали а по ледника до височина 5400 м. Здравословни проблеми са попречили по нататъшното придвижване. За финансовото обезпечаване на това катерене двамата алпинисти отправят към Ротари клуб Пирдоп и лично към неговия президент Георги Георгиев.

Ендурото е екстремен спорт при който със специално конструктирани мотоциклети се преодоляват трудно проходими планински терени. Най-изявеният спортист от Златица е Владимир Младенов. През 2006 г. в състезание по ендуро заема трето място.
Не бива да се правят илюзиите, че е достатъчен само едни гол ентусиазъм и всичко ще тръгне по мед и масло. Необходими са средства и то не много. На първо място и то по правило главната роля е отредена на общината и Общинския съвет. Несъмнено много ръководители на фирми и институции ще окажат помощ за да се даде възможност на повече хора да спортуват. Такава инициатива трябва да се поощрява от всички.
На 17 октомври планинските колоездачи ще направят демонстративно спускане от района GSM-антената над Църквище. С него се надяват да спечелят още привърженици, които ще бъдат приети с радост в Клуба. На тел.:0889/ 208 596 кандидатите могат да отправят питания и да дават заявки на изп. директор на Клуба Йордан Шопов, както и да се срещнат лично с останалите членове на Клуба.
Клубът е с отворени врати за смелите и решителни младежи и девойки от Златица, които приканват да станат негови членове и да започнат активна спортна дейност.

 

Добави коментар