Едно талантливо диамантче вече блести

  

  

Вероника Начева е на 9 години, но вече е изявена народна певица. Зодия Лъв, което навярно я определя като победител. Тази година премина в ІІІ клас, като в бележника й отгоре до долу има само шестици. Освен отлична ученичка, тя е и отлична спортистка, с медал за бягане, учи пиано и народни танци. Бащата на Вероника Георги Начев по професия е машинист, но напълно се е отдал на всичко онова, което е свързано с развитието и популяризирането на таланата на неговата дъщеря. Като истински неин импресарио, той се грижи за обучението й, за творческите й ангажименти, за ушиването на носиите, за клиповете и дисковете. Споделя, че любовта към народната песен в семейството идва от неговата баба Маргарита Петкова, душанчанка, която навремето е била от първите певици в селото, а дядото Ангел Петков от с. Бенковски е бил музикант и е свирел на флигорна. Откакто Вероника се изявява със своето пеене на различни сцени из България, нейният бъща е плътно до нея, насърчава я, подкрепя я, помага й.

– Вероника, какво е да откриеш такъв голям форум като Десетия национален събор на народното творчество в Копривщица? Какво беше усещането, много ли се вълнуваше?
– Много се вълнувах, но се чувствах и много горда. Изпях песента „Денке ле“, която е пята от Невена Мечкарова от Златица и за което изпълнение е получила златен медал. Тя ме научи на тази песен, за пет дена трябваше да се подготвя. Когато ме чу да я пея, тя направо се разплака. Получих поканата да открия събора от Искра Шипева – директор на музеите в Копривщица. С радост приех, защото това бе голяма чест за мен.
– Получи ли поздравления за твоето изпълнение?
– Да, доста хора ме поздравиха, казаха ми че пея много хубаво, че ме чака голямо бъдеще и всички искаха да се снимат с мене.
– Тази най-силната ти песен ли е?
– Не, най-силна ми е „Заболяла се Калина“, но моята учителката – певицата Гуна Иванова ми каза да изпея „Денке ле“.
– Как започна да пееш, как разбра, че имаш талант?
– Когато още бях в детската градина, учителката ми Марияна Върбанова ме накара да пея „Свири, свири, щурче“. Това беше първата ми изява и всички ми казаха, че мога да пея много хубаво.
– След този успешен дебют какво се случи?
– Чу ме Снежана Борисова и тя сложи началото – започна да работи с мен и ме направи солистка на групата. Тя ме заведе в радио София, където взех участие в музикално-фолклорното предаването на Юлия Цанкова „По нашенски“. По време на това предаване там беше и народната певица Гуна Иванова, с която се запознахме. В началото тя не искаше да ме приеме за своя ученичка от етични съображения – да не ме отнема ученичка от своя колежка. Но половин година по-късно в Златица гостува Николина Чакардъкова. На концерта й ме пуснаха и аз да изпея една песен. А после тя ми каза: „Колко си мъничка и колко хубаво пееш! Но как да те взема при мен в Гоце Делчев, като е далече! А не искаш ли да учиш при Гуна Иванова?“ И когато след седмица самата тя беше в Златица, ние още с две деца бяхме подгряваща група, тя ме е чула и каза: „Аз това диамантче ще го взема и ще го шлифовам. Ще му направя пътека, а то само ще си проправи път!“
– На колко години беше тогава?
– На шест години.
– И започна уроците си при нея?
– Още с отиването ми, тя ми даде да разучавам четири родопски песни и през август ме извика да пея в радио Благоевград.
– Къде се провежда обучението и как протичат уроците?
– В София, в културния дом в Красно село. До Нова година по четири пъти в месеца, след това по два пъти. Разпяваме се всички деца, след това тя се занимава с всеки от нас индивидуално – правят се упражнения за качване на тоновете, за разширяване на диапазона на гласа. Много се гордее с мене. Учи ме как да се държа на сцената, как да изговарям думичките. Най-трудно се оказва с високите тонове.
– А у дома упражняваш ли се да взимаш по-високи и все по-високи тонове?
– Да, упражнявам се.
– И откакто вече професионално се занимаваш с народно пеене колко и какви участия имаш, какви награди?
– Ходих в bTV при Росен Петров, в Кнал 1 два пъти, в предаването на Димитър Цонев, в предаването на Даниел Спасов, но може би участието ми в Копривщица е от най-голямо значение.
– Виждам тук медали, купи, изобразяващи лира, други статуетки?
– Да, този е от Панагюрище за патриотични песни, от Кресна, Благоевград, Радуил, участия в „Песента е дар от Бога“ – Златица, в Чавдар, фолклорен фестивал „При шопите“ в Казичане, Лозен, в Долно Драглище, „На крилете на песента“ Правец и др. През м. май, например имах 15 участия.
– Къде учиш пиано?
– Пианото започнах при Даниела Лулчева в с. Чавдар, после с учителката Здравка Дикова. Но имам проблем с едното око и временно го прекъснах, също така и заради многото ангажименти и пътуването ми до София, което отнема много време.
– Виждам, че имащ две нови носии?
– Да, тази е копривщенска, а тази – родопска.
– Скъпи ли са?
– По 400 лв струва едната.
– За какво си мечтаеш Вероника?
– Да стана голяма певица – като Гуна Иванова.
– Може би един ден ще станеш прочута певицане не само в България, а и в чужбина и самата ти да откриваш и да обучаваша малки талантливи деца?
/ Смее се /
– Какво най-обичш да правиш през деня?
– Да карам колело, да си пиша по скайпа с приятели.
– Това твои почитатели ли са Славата да не те заслепи, да не те направи горделива?
– Не-е-е / смее се /
– А освен народна музика какво друго слушаш?
– Слушам рап.
– Какво ти казват съучениците ти в училище?
– Много се радват за мене и се гордеят, че съм им съученичка. И все питат – кога ще ходиш, да ни се обадиш, та да те гледаме.
– А твоите почитатели къде могат да видят твои изпълнения?
– Има направени дискове, клипове, почти всяка сутрин по фолклорния канал на Николина Чакардъкова пускат мои изпълнения, освен това в Youtube, V box 7 има много мои клипове.
– Какви нови неща ти предстоят?
– Доста нови неща, но татко казва още да не говорим за тях, за да не се развали магията.

 

Вероника Начева и нейното семейство изказват своята гореща благодарност за подкрепата, която получават от кметовете на Златица и Копривщица Нонка Каменова и Любомир Цеков, от Искра Шипева – директор на музеите и председател на ОбС – Копривщица, на всички, които подпомагат таланта на малката певици и й помагат при заснемането на клипове и издаването на дискове.

Добави коментар