Една година приложно колоездене в община Челопеч

Отборът оправда очакванията

Спортно-състезателната дейност по приложно колоездене, включена към структурите на СБА, е основна и неразделна част от цялостната учебно – възпитателна работа по проблемите и безопасността и културата на движението с децата и младежите, за повишаване на техните знания, умения и навици.
През месец март 2007 год. община Челопеч регистрира спортен клуб по „Приложно колоездене“ към СБА, с ръководен състав: инж. Алекси Кесяков – председател и членове Сашка Вътева, Цветана Радева, Новак Новаков и Виолета Овчарова.
Треньор на отбора по приложно колоездене е Даниела Ганчева, която е учител по физическо възпитание и спорт към ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“ -с. Челопеч.
Осигурена е пълна екипировка на състезателите, 5 бр. велосипеди и малка част уреди за провеждане на тренировъчните занимания.
Републиканските шампионати по приложно колоездене се провеждат в две възрастови групи – по правилата на ФИА и „Младежта за безопасност на движението“.
В зависимост от възрастовата група, етапите на състезанията са майсторско управление на велосипед, решаване на листовки / ЗДвП /, управление на велосипед с подредени различни препятствия /пътеки/, тест и практически умения при оказване на долекарска помощ, управление на велосипед в реална пътна обстановка и тест за монтаж и отстраняване на неизправности на велосипеда.
През 2007, Клубът по приложно колоездене на община Челопеч взе участие в Републиканския шампионат по правилата на ФИА, който се провежда в четири кръга. В шампионата участваха 11 отбора от градовете Берковица, Силистра, Бургас, Варна, Трявна, Враца и др.
Радващи са крайните резултатите за едно ново начинание за нас – приложното колоездене, в четирите кръга от шампионата нашите деца на три пъти бяха на почетната стълбичка. В крайното отборно класиране от всички кръгове, отборът на община Челопеч зае призовото ІІІ място.
Гордост за нас е, че едно от децата ни Георги Алексиев влезе в разширения състав на националния отбор за участие в Европейския шампионат в Испания.
За 2008, клубът на община Челопеч взе участие в Републиканските шампионати с два отбора.
От 9 до11май в град Ботевград се проведе първи кръг на шампионата, с възрастова група 10-15 годишни.
Най-добре се представи Георги Алексиев, следван от Марин Терзийски и Елена Христова. Георги, Стефания и Генка не допуснаха нито една наказателна точка при решаване на листовките, а Николета, която е едва на 10 години и беше най-малкият участник на състезанието се справи отлично при управлението в реална пътна обстановка, без да се изплаши от движещите се край нея автомобили.
При управление на велосипеда в градски условия без наказателни точки са и Гошко, Марин, Елена, Генка и Васил.
На 24-25 май в гр. Казанлък се проведе втори кръг, на който отборът на община Челопеч се класира на второ място на теста и практическите упражнения по оказване на първа долекарска помощ и на ІІІ място в крайното отборно класиране.
Най-добре представил се състезател е Генка Стефанова, която се завърна с бронзов медал при индивидуалното класиране.
От 6 до 8 юни в град Петрич се проведе и последният кръг от шампионата, на който отборът е отново на трето място. Радващото е, че Генка Стефанова този път се качи на най-високото стъпало на почетната стълбичка, след като получи златен медал в индивидуалното класиране.
В републиканския шампионат по правилата на ФИА взеха участие Мирела Димова, Стефания Стефанова, Неделко Калоянов, Християн Вътев, Илиян Цветанов, Николета Четьова и Яница Новакова.
По-голяма част от състезателите са за първа година в отбора и бяха изправени пред предизвикателството да се състезават с участници в Европейския шампионат.
През месец април в София премина първи кръг от шампионата, на който се класирахме на четвърто място отборно от общо 14 отбора. Радващо е, че отборът ни е с най-добри резултати в теста – решаването на листовки.
От 30 май до1 юни в гр. Благоевград се проведе втори кръг от шампионата, на който отборът ни зае трето място в крайното класиране.
Най-добре представили се индивидуално състезатели са Стефания Стефанова, заела второ място, сребърен медал, Мирела Димова – заела пето място, а голямата изненада за отбора бе Неделко Калоянов, който зае четвърто място.
На отбора предстоят още два кръга в гр. Трявна и Кранево.

На 26 май отборът и техният треньор Д. Ганчева бяха посрещнати в община Челопеч от кмета инж. Алекси Кесяков, от Алекс Нестор – мениджър „Проекти“ в „Челопеч Майнинг“, Николай Николов – председател ОбС -Челопеч, Кр. Вътев – общински съветник и др.
Даниела Ганчева представи постигнатите високи резултатите на двата отбора да момента в шампионатите и изказа благодарност към община Челопеч и „Челопеч Майнинг“ за финансовата подкрепа.
Инж. Кесяков и Алекс Нестор поздравиха децата и изказаха своето удовлетворение от това, че отборите по приложно колоездене оправдаха очакванията на всички.

Сашка Вътева

Добави коментар