Европейски стандарти в преподаването в ЧПГЧО -Челопеч

От началото на настоящата учебна година преподавателският екип на ЧПГЧО „Челопеч“ има възможността да придобие европейска квалификация, в резултат на спечеления проект по програма Еразъм + на Европейския съюз. Високото качество на преподаване и модерна методология, прилагана в класните стаи, с цел постигане на отлични резултати, са главните приоритети на гимназията. 

Програма Еразъм + финансира онези училища, които аргументирано и целесъобразно са разработили своите проекти и заслужено са получили висока оценка на национално ниво за своя труд.

Първият квалификационен курс, избран от ЧПГЧО, бе в Скарбъроу, Великобритания. Бенефициент по него бе Илонка Лозанова, преподавател по английски език. След нейното завръщане се осъществи и втората мобилност, с участието на Димитринка Арнаудова, преподавател по история на английски език и координатор на проекта. 

Квалификационният курс, в който тя взе участие в периода 17-29 ноември, се проведе в емблематичния град Оксфорд. Градът се намира в централна Англия, разположен е в близост до устието на река Темза. Оксфорд е седалище на един от най-старите и най-известни университети в света – Оксфордския университет – създаден през 13 век. Част от образователните институции в Оксфорд е и Лейк Скул, където за две седмици се обучава преподавателят от ЧПГЧО Димитринка Арнаудова. 

Lake School of English е независим учебен център, основан през 1978 г. и от тогава посреща ученици от цял свят, които не само искат да научат английски, но и се стремят да усъвършенстват своите професионални умения в преподаването на езика. През последните пет години училището носи знак за отлично качество на предоставяните образователни услуги и е сред първите пет във Великобритания с най- висока акредитация, получена от Британския съвет.

Темата на квалификацията „Креативност в преподаването на английски в гимназиален етап“ е новаторска, актуална и изцяло приложима в съвременната класна стая. Стремежът към прилагане на интересни, смислени и даващи резултати методи в училище е и причината Димитринка Арнаудова да избере именно този курс. 

Ето какво сподели тя за обучението в Англия: 

– По време на двуседмичното обучение в Лейк Скул разгледахме различни аспекти на съвременната методология на преподаване. Работихме в малки групи с изключително добре подготвени преподаватели и чрез интерактивни похвати покрихме голям диапазон от техники за развитие на различни умения и разширяване знанията на учениците. Водещ мотив при разработването на разнообразни дейности, бе множествената интелигентност, която притежава всеки от нас и нейните проявления в класната стая. Работихме с автентични материали, използвахме актуални песни и филми, на базата, на които разработихме урочни единици, подходящи както за часовете по английски, така и за история и гражданско образование. По интересен и ангажиращ начин бе представено преподаването на обикновено скучните и трудни за учениците фразеологични глаголи и граматика. Обърнато бе внимание и на работата с ученици със специални образователни потребности. Особено задълбочено бяха обсъдени дислексията и синдромът на Аспергер, на които, за съжаление, в българското училище не се обръща нужното внимание и които са откровено неглижирани у нас.

Съвременният английски език бе друга тема на обсъждане, която предизвика голям интерес, а културологичните препратки ни пренесоха в историята и съвремието на Великобритания. Социалната програма също бе на ниво – имах възможността да посетя двореца Бленъм, едно от най-ярките архитектурни творения на барока в Англия и рождено място на сър Уинстън Чърчил. Организирано бе и посещение в едно от средните училища в района на Оксфорд, където на място се запознахме с образователната система в Англия, начина на преподаване и приоритетите в обучението. Двете седмици на квалификацията ме заредиха с идеи, позитивизъм и желание за работа в динамична и изпълнена с положителни емоции класна стая. Вярвам, че моите ученици ще бъдат активен партньор в постигането на тази цел.

След завръщането си, всеки от преподавателите в ЧПГЧО се ангажира да реализира наученото в чужбина и в своите часове. Така гимназията се превръща в част от съвременното образователно семейство и предлага образование на европейско ниво. Следват още поредица от квалификации и интересни пътувания на останалите членове от екипа на ЧПГЧО, за които предстои да се говори. 

Добави коментар