Дърва за огрев, или милост към неразбиращите?!

Пишат ни

Община Пирдоп продава дърва за огрев на социални цени, т.е. по-ниски от тези, които определят други фирми и лица, имащи право на такава дейност.
Приляга на общината да има такава политика, защото цените на другите не са по джоба на всеки нуждаещ се.
Тази дейност стана възможна, след реституцията на общинската гора и създаденото звено с академичното наименование СЗ „УОСГГ“ – община Пирдоп. Простичко казано – със стопанисване на общинската гора.
Новото ръководство на общината прие нови наредби и правилници, в това число и правилника за реда и отпускане на финансови и материални помощи от Общинския съвет, с който се вмъкнаха достатъчно бюрократични елементи за да затруднят гражданите и да орежат социалните им придобивки. В резултат – не малко хора не получиха това, което са получавали преди. Впрочем, тези нови наредби и правилници бяха взаимствани от община Русе, която очевидно се различава по всички показатели и като географски район от община Пирдоп.
От тази година забелязваме и нова интерпретация на понятието „дърва за огрев“. За такива се определят дърва с дебелината на човешка ръка /не ръка на борец/, в рамките на 70-80% от количеството, останалите 20% малко по-дебели.
Когато преди седмица докараха камиона с определените за мен дърва, съседката ме попита: „Вие с тези дърва клечки за зъби ли ще правите, или ще се греете“?
Беше ми смешно и тъжно! Не ги взех! Навярно ги е приел друг, с по-добро сърце.
Преди два дни минах през гр. Троян. И там видях наредени дърва по улиците /очевидно дърва за огрев/, но с такава дебелина, с която аз имах късмета да получа – не видях.
От община Пирдоп обаче ми обясниха, че по техните показатели тава са точно дърва за огрев. Определено и категорично! Почувствах се неудобно, защото това означава, че дървата които съм закупувал до сега и то от общината са били за други цели!
Убеден съм, че към Европа се отива с добре подготвени специалисти. Всички сме убедени в това. Но когато тези специалисти робуват само на писанията в „букварите“, това означава бягство от реалния живот.
Обикновените хора, не специалистите, знаят какво означава понятието „дърва за огрев“. Това може да се забележи навсякъде по улиците и дворовете, където се виждат дърва, закупени от предишни години. Ако приемем нещата, както ни се внушават, остава да извикаме: „Милост към незнаещите. Те не знаят какво искат!“
Или да си припомним думите на Димитър Попов – мин. председател на България -1990-91 г.: „За бога, братя, не купувайте!“ И като продължение – „Тези дърва няма да ви стоплят, освен ако не ги използвате за други цели“ /да си варите компотите например/.
Сериозно!
Не се подигравайте с хората, господа, те не заслужават това! Въпреки нормативите ви!

Младен Гушев- пенсионер

Добави коментар