Дънди Прешъс Металс Челопеч – Здравословно хранене и спорт

„Защото ме е грижа да съм здрав“

Грижата за здравето и безопасността на служителите е основна ценност на Дънди Прешъс Металс Челопеч. Компанията инвестира значителнии средства за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в предприятието; организира възможности за допълнителни обучения на служителите, свързани с безопасността по време на работа; реализира кампании, насочени към повишаване на културата по безопасност.

През 2014 г. Дънди Прешъс Металс Челопеч започна реализирането на проект за здравословен начин на живот – „Защото ме е грижа да съм здрав“. Проектът е насочен директно към над 900-те служители на компанията, както и към техните семейства, служители на външни фирми, работещи на територията на предприятието, общественост. Дейностите по проекта се изпълняват от отделите „Връзки с обществеността“ и „Човешки ресурси и Администрация“ с активната подкрепа на ръководството на рудодобивното и преработвателно дружество. 

Здраве

„Защото ме е грижа да съм здрав“ има за цел да мотивира служителите на компанията към по-здравословен начин на живот. Чрез по-добра информираност, участие в различни инициативи, и повече възможности за здравословно хранене и спорт, служителите могат да повишат тонуса си, да бъдат здрави и щастливи. В обхвата на дейностите са включени три области: здравословно хранене, физическа активност, психическо и емоционално здраве.

В рамките на проекта бяха направени значителни подобрения в столовото хранене в Дънди Прешъс Металс Челопеч. Компанията инвестира в закупуването на фреш машини, в столовата сега ежедневно се предлагат прясно изцедени сокове от портокал, ябълка и морков. Представители на ръководството на компанията активно се включиха в представянето на това нововъведение като раздаваха безплатен фреш на служителите. Специалисти по здравословно хранене направиха преглед на менюто и рецептите, използвани в столовата на дружеството. В резултат сега се приготвят и предлагат ястия с редуцирано използване на мазнини и сол, въведена е употребата на зехтин.

Промяната е съобразена с изискванията за калориен прием на специфичните професии в предприятието. 

В менюто са включени по-здравословни специалитети; предлага се по-голямо разнообразие от пресни плодове и зеленчуци; обособен е щанд за био храни и храни с намалено съдържание на мазнини в магазина към столовата. В рамките на няколко месеца служителите на Дънди Прешъс Металс Челопеч и техните семейства имаха възможност да се консултират със специалист диетолог.

Спорт

Обединени от инициативата „Всяка крачка си струва! Влез в Дънди предизвикателството през годината бяха организирани 5 велопохода из пътеките, горите и пътищата на Средногорието, 4 планински прехода из челопешката част на Стара планина, чавдарска Средна гора и край езерата на Рила планина, 6 работилници по здравословно готвене в резиденцията на дружеството. В поредицата от предизвикателства с ентусиазъм и добро настроение се включваха служители от различни отдели на компанията, понякога придружени от членове на семействата си. Участието в предизвикателствата донесе награди на най-активните служители, но най-ценното беше приятното преживяване в екип извън работната среда, положителните емоции от спортуването, споделените вкусни рецепти и мотивацията за по-здравословен начин на живот.

Информираност

За служителите бяха организирани 5 семинара на различни теми „Ние сме това, което ядем“, „Храните и тяхната лечебна сила“, „Как да се справим със стреса“, „Вредите от тютюнопушенето“ и „Емоционално здраве“, на които специалисти в съответните области, под формата на дискусия със служителите, представиха полезна информация, дадоха ценни съвети, предложиха здравословни рецепти и техники за справяне със стреса.

Като част от проекта са подготвени и разпространени сред служителите различни информационни материали за осигуряване на достъпна полезна информация

Спортни таланти

Сформирани по инициатива и желание на служители на Дънди Прешъс Металс Челопеч, продължиха да се развиват и спортните отбори. Над 80 човека от предприятието с различни професии спортуват активно в свободното си време футбол, волейбол, баскетбол, тенис на маса. Редовните тренировки и екипността дадоха своите резултати. През 2014 г. отборите участваха в две спартакиади за работещи в минно-добивния сектор; съревноваваха се със служители на компании от различни сектори по време на ежегодната Олимпиада на бизнес лидерите; представиха се успешно в множество турнири и първенства на местно и национално ниво.

„Защото ме е грижа да съм здрав“ е кампания, която насърчава здравето, провокира споделяне на идеи, опит, предложения за промяна към по-здравословен начин на живот. За част от служителите придвижването с колело, планинските преходи и спорта се превърнаха в хоби, а не малко споделят за промяна в приготвянето на храна за семейството.

Добави коментар