Душанци отпразнува своя празник

Според източно-православният календар след отбелязване на св. Петър и Павел има пауза от време, през която няма значими празници. Този промеждутък не случайно е определен за работа по полето, за прибиране на реколтата и приготвяне на зимнина.
Петровден е традиционен храмов празник на село Душанци. Предишния ден на 28 юни, площадът на селото бе изпълнен с много жители и гости, дошли да се видят с близки и познати, да се поздравят и се заредят с енергия за идващите делници. Тази година тържеството се състоя в центъра на Душанци, пред читалището. За хората бяха опънати палатки, които да ги предпазват от слънце и дъжд. Единствени, които не успяха да празнуват пълноценно, бяха хората от ВиК. Точно тогава близо до центъра на главната улица се получи тежка авария, която трябваше да бъде отстранена своевременно.
Гости на селския празник бяха кметът на общината Антоанета Илиева, председателят на ОбС Димитър Гочев, общински съветници, зам-кметът Симеон Симеонов и др.
Водещият програмата, известният актьор Антон Радичев даде думата за кратко слово на кмета на селото Иво Георгиев. Той поздрави присъстващите с празника, като им пожела здраве, много радост, успехи и добро настроение. Във връзка с обстоятелството, че тази година тържеството не се провежда както досега на поляните на Профилакториума и за да не се спекулира с разни догадки, кметът информира, че въпросната поляна е частна собственост. Има идея в бъдеще празникът да се провежда в м. „Света Петка“.
Беше прочетен поздравителен адрес от кмета на община Чавдар Пенчо Геров и поздравление от кмета на община Пирдоп.
Пред всички бе представена богата музикална програма. Началото бе открито с изпълнение на децата Александрина, Кристина и Румяна. Участие взеха самодейците към читалище „Светлина“- танцов състав, с ръководител Нели Николова, женски хор, с ръководител Кузман Кузманов и детска танцова формация за модерни танци. Китка български народни песни изпя талантливата 6-годишна певица от Златица Вероника Начева.
Освен местно участие, за доброто настроение концерти с изпълнения на народни песни изнесоха Ели Кордова и сестри Аджови. Музикалното семейство Ангелиеви и оркестър „Тонус“ от Златица също се включиха в програмата и допринесоха за нейното разнообразие.
И както си му е редът, за храмовия празник бяха заклани четири овце. Вкусният курбан бе приготвен от майстор Делчо Делчев, с помощници Димитър Петров и Иван Делиев и бе осветен от отец х. Недко Бръмбаров.
Освен заслугата на общината и кметството за провеждането на празника, той стана възможен и благодарение на спонсорството на инж. Иван Иванов – управител на фирма „Металпласт“ – ООД, Светозар Върбев – фирма „Вега“, „СМС – С“ – ЕООД, с управител д-р инж. Стефан Чобанов, инж. Георги Ватахов – управител на фирма „Рейж“ – АД, „Челопеч майнинг“ – ЕАД, Иванка Георгиева – „АиЕсЖи и син“.
Тържеството продължи до късно с много песни, танци и вити хора. Всички опитаха от курбана, а бирата, осигурена от кмета на селото се разливаше безплатно. Организацията беше безупречна. Хората, обслужващи празника бяха облечени със специални сини фланелки с надпис „Душанци – 2008″.
Отмина още един празник в района, който дълго ще се помни от хората.

Добави коментар