Достолепната сграда на старото училище се превърна в жив музей

 

 

 

 

 

 

 

Община Копривщица

На 25 февруари в Копривщица се състоя церемония по откриването културно-образователен център за младежи и туридсти, в сградата с възрожденска архитектура на старото копривщенско училище „Св.Св. Кирил и Методий“ – първото класно училище в града.
След като в последните години тази най-представителна възрожденска сграда не се използваше функционално и дори бе буквално превзета от художника Йордан Шентов, където се бе настанил да живее – да спи, да си готви и да опушва достолепния интериор с миризмата от печена сланина, лично кметът на Копривщица Любомир Цеков се ангажира с идеята на това кощунство да се сложи край и да старото училище да бъде превърнато в жив музей. Проектът е реализиран с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и република България.
Гости на събитието бяха посланикът на Кралство Норвегия – Нейно Превъзходителство Тове Скарстеин, Росица Иванова – зам. областен управител на Софийска област, Светла Семерджиева и Анелия Грозданова от Дирекция мониторинг на средствата от Европейския съюз в МС, Аделина Везенкова гл. експерт към МС, Мирослава Ивова – гл.експерт към МС, Любен Луканов – началник гл. дирекция Структурни фондове, Антон Ангелов – ст.експерт Структурни фондове и др. официални лица и много граждани.
По стар български обичай гостите бяха посрещнати с питка и мед.

Свещеник Богомил Четалов освети обновените зали и сградата на първото класно училище. Кметът Любомир Цеков и Нейно превъзходителство Тове Скарстейн тържествено прерязаха лентата. Любомир Цеков приветства гражданите и гостите с добре дошли и накратко ги запозна с историята на училището и проекта.
/Словото поместваме отделно/. Свои впечатления от Копривщица и богатата история на българите сподели и Н. пр. Тове Скарстин / поместваме част от словото й отделно/. След направеното от нея дарение от книги за боблиотеката, кметът Любомир Цеков изказа своите и на гражданите на Копривщица благодарности.
Росица Иванова – зам. обл. управител на Софийска област приветства гостите от името на обл. управител Красимир Живков и честити новата придобивка на копривщени. Тя пожела много успех на новия новия музей и много успешни реализации, много нови идеи и бъдещи реализирани проекти на местното ръководство.
Бяха отправени благодарствени адреси до екипа, работил по този проект, Георги Дичев – изпълнител строителство, фирма „Фактор – 2002″, Филипа Доросиева – инвеститор, инж. Димитър Шушелов за техническото оборудване, Кирил Киряков за доставката на художествени етнографски експонати за експозицията, фирма „Аргус“- Васил Кафеджиев за доставката и обзавеждането на центъра, „Акцент – 96″ за осигуляване на публичност и прозрачност на проекта, фонд „ФЛАГ“ за отпускане на заем за кредитиране на проекта, Уни Кредит Булбанк, фирма „Фикон“ООД за авторски надзор.

Бяха направени презентация за просветното дело на Копривщица и бе пресъздаден училищен изпит от епохата на възраждането, подготвен от ученици от СОУ „Л. Каравелов“, под ръководството на учителя Георги Доросиев – виден общественик и председател на Комисията по образование и култура към ОбС – Копривщица.
Гражданите и гостите разгледаха всички зали в новия културно-образователен център – зала с етнографска експозиция, занаятчийска работилница, която разполага с нужното оборудване за организиране на обучения и ателиета за дърворезба, тъкачество, шев, плетене и работа с плъсти, типични за Копривщица занаяти, картинна галерия тематично насочена към специфичните бит и култура на Копривщица и училищна историческа изложба, в която е пресъздадена класна стая от средата на ХІХ в., пренасяща посетителите във времето на Неофит Рилски и по-сетне на Найден Геров.
Самодейци от Читалище „Хаджи Ненчо Плавеев“ изпълниха фолклорни мотиви.

Любомир Цеков – кмет на община Копривщица:

– От днес старото възрожденско училище Св.Св.Кирил и Методий“ ще изпълнява нова функция. Тази сграда винаги е била за нас копривщенска светиня. Тук са се учили и възпитавали на родолюбие видни български чеда – Любен Каравелов, Георги Бенковски, Тодор Каблешков, Димчо Дебелянов и др. В самото начало, когато е била открита новата сграда на класното училище през 1837 г., тук е преподавал и Неофит Рилски. Тук завърналият се в родния си град Найден Геров открива школо в което се преподават и светски за онова време науки. Днес благодарение на успешно реализирания проект ще създадем жив музей. Всичко това днес е факт благодарение на проекта финансиран по Финансовия механизъм на Европейската икономическа общност и страните донори Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Ще бъдат обособени старовремска класна стая, център за провеждане на конференции и семинари, работилници за традиционни копривщенски занаяти.
Благодаря на екипа, с ръководител Пенка Алексиева, работил за реализирането на проекта, на фирмата, която изпълни в срок строително-монтажните работи.
Културно-образователният център в първото българско класно училище ще отвори врати за посетители, решили да посетят един български жив музей във възрожденския ни град. На добър час! Нека ни е честито!

Нв. Пр. Тове Скарстеин:

– Уважаеми г-н кмете, уважаема г-жо зам. областен управител, жители и гости на гр. Копривщица!
Много е приятно да бъда тук. Вече три пъти съм била в този красив град, но за първи път съм тук през зимата и ми е много приятно да видя града в този сезон. Искам да благодаря на кмета за хубавите думи и също така на свещеника, които благослови тази сграда и който е мой стар приятел. Надявам се, че с благословията за тази сграда ще бъде благословия за целият град. Копривщица беше един от първите градове в България, които посетих когато дойдох в страната ви и смятам, че който иска да почувствате душата на българите, трябва да дойдете тук. Сградата която днес откриваме е част от много богатата история на българите. Голям по значимост е фактът, че преди повече от 170 години местни жители за дарили земя и пари за построяването на това училище, като по това време желанието да има училище е било много прогресивно. Разбира се, тази сграда е известна не само с това, че е била първото класно училище, но и защото тук са получили образование много известни българи, които са формирали първите години от живота и идеите за бъдещето си именно тук. Радвам се, че тази сграда е издържала промените на времето, както и че моята страна – Норвегия е помогнала за възстановяването на този сграда, осигурявайки 97% от безвъзмездната помощ. Превръщайки се в един културен център и жив музей където ще могат да се провеждат много прояви с участието на млади хора и на всички вас, това означава, че то ще запази своята първоначална функция – да бъде източник на знания. Бях приятно изненадана, че в тази сграда ще има и библиотека където хората ще могат да идват да четат и да вземат книги. Бих искала също така да направя и едно дарение за библиотеката, смятам че е много важно да се чете, да се научат децата да четат. Подбрали сме една колекция от норвежки книги, преведени на български и тази колекция е от класически норвежки автори, като Липсен и Хамсун, които вече са известни и в България, също така и съвременна литература, която става все по популярна.
Още веднъж благодаря на кмета който осигури голяма подкрепа за реализацията на проекта. Благодаря!

 

Добави коментар