Ден за прошка

В община Мирково се утвърждава традицията цялото село да участва в подготовката и провеждането на народния обичай „Сирни заговезни“. Специална заслуга за това има общинското ръководство и кметът Цветанка Йотина. Тази година той се проведе на 9 март. Още през деня на площада скачаха и дрънкаха хлопатари малки и големи кукери. Кулминацията настана с появата на известния в страната кукерски състав от село Войнягово, община Карлово.
Вечерта на площада бе запален голям ритуален огън, около който се събра цялото село. Бяха замесени седем ритуални пити с поставен върху тях обреден печат „просфор“. Имаше „ламкане“, прескачане на огъня, много песни, хора и радост в очите на хората.Отец Николай почете за здраве и берекет на всички жители на общината.
Пред своите съграждани, както повелява народната традиция, кметът на общината поиска прошка. С радостни възгласи присъстващите й дадоха прошка. По-паметливите не помнят досега кмет да им е искал прошка, но навярно не защото са били безгрешни. Пък и по всеобщото мнение на мирковчани за изминалите 4 месеца от изборите, кметът Цветанка Йотина не е допуснала грешка.