Денят на Св. Евстатий – празник на с. Карлиево

 

 

 

След дъждовната и гръмотевична нощ на 19 срещу 20 септември, всевишният даде един спокоен ден, на който жителите на село Карлиево да отпразнуват своя христов празник. На този ден православната църква отбелязва св. Евстатий – реално съществувала в древносттна личност, принесена в жертва заедно със семейството си от езичниците, заради христовата си вяра. Много малко са църквите, които носят неговото име. Една от тях е в Карлиево, осветена преди повече от 80 години. Със заповед на кмета Иван Иванов от 1997 г. датата 20 септември е определена за празник на селото.По установена традиция кметът на селото посреща гостите на площада пред кметството, където Чавдарската духова музика повдигаше настроението. В църквата още от сутринта отец Антоний извършваше света литургия, преминала по-късно в тържествен водосвет, с участието на свещениците Йордан Георгиев и Николай.
Да уважат празника на селото пристигнаха кметът на община Пирдоп Антоанета Илиева, която поднесе на домакина голяма кошница с цветя; кметът на община Антон инж. Стоян Гарчев, на община Чавдар – Пенчо Геров, на кметствата Петрич и Църквище – Иван Узунов и Стоянка Петрова. „Челопеч майнинг“ – ЕАД бе представен от Гергана Тодорова и Ани Шопова – връзки с обществеността. Сред гостите бяха председателят на ПК“Златица“ – 91 Костадинка Медарова, началникът на РУ на МВР – Иван Христов, началникът на ВиК, клон Златица Стефан Банков, общински съветници и служители и др.
Сед като на стълбите пред кметството бе направена обща снимка, под звуците на маршова музика и с развятото българско знаме, кметът Иван Иванов поведе шествието към църквата. На двора бяха опънати палатки, а от скарите се издигаше дим от печените кебапчета и кюфтета. До църквата вреше курбан от три овце в два казана, приготвен от Димка Лапльова, Дечка Вретенарова, Пенка Нестерова, Цветана Найденова, Петка Найденова, Мария Алексиева, Ненка Алексиева, Ненка Лапльова, Зоя Иванова и Недка Антонова, които се грижеха за цялата организация на тържеството.
Основен спонсор на тържеството бе „Челопеч майнинг“- ЕАД.
Дуетът Влади и Слади и певецът Иво Барбутски допринесоха за доброто настроение на изпълнилите двора жители и гости на селото.
Тържеството бе открито с кратко слово от кмета на Карлиево, който пожела много здраве, радост и щастие на карлиевчани. С приветствие към тях се обърна и кметът на общината Нонка Каменова.
Бяха прочетени и поздравителни адреси от името на изпълнителния директор на „Челопеч майнинг“- ЕАД Ричард Хаус и от кмета на община Пирдоп. В разгара на тържеството кметът Иван Иванов с развято знаме в ръка поведе хорото на зелената морава.
До късния следобед продължи празникът на това малко, китно село. Всички се веселиха до насита и си пожелаха догодина отново да се съберат на 20 септември.

Добави коментар