Да отменим доживотната присъда. Ура!

Поредно предложение от властимащите, разбуни духовете в общественото пространство.

Идеята на вицепрезидента Маргарита Попова ни хвърли в недоумение, а може би по-точната дума е страх за сигурността ни. Сега вече можем да очакваме да ни се случи всичко – болни мозъци да изнасилват 80-годишни жени, да пребиват до смърт немощни старци, за да им отнемат мизерните пенсии, педофили да блудстват с децата ни, да се пребиват и заливат с киселина жени, да се режат пръстите им, за да се взимат бижутата им, да се гаврят с човешкото ни достойнство…

Някой ще каже: Стига!

Но такава ще бъде нашата действителност, ако се отмени доживотната присъда. Не че сега тя не е същата. Но само си представете какви хора ще излязат на свобода! А защо да не закрием и затворите – ще влязат още пари в хазната.

Дали е случайно или не, но докато пиша тези редове, пред погледа ми на монитора се появи следното заглавие: „6 месеца затвор за убийство на папагал“. И това не е шега. Осъденият е 63 годишен американец, който убил папагала на своята приятелка. На подсъдимия му е заведен и имуществен иск, както и забрана да притежава домашен любимец в продължение на 5 години. Е, ще каже някой, но това е Америка. Но нали според думите на управляващите се стремим да станем като развитите държави, да живеем по-добре, да не ни е страх за нашата и на децата ни сигурност!..

Но с предложението да се отмени доживотната присъда не вървим в тази посока. Не сме достигнали тази зрялост и мъдрост като общество. По-добре е да помислят как да направят по-ефективна и работеща съдебната ни система. За да могат хората да са спокойни, че ако им се наложи да търсят правосъдие, ще го получат. Нали уж всичко се прави за благото на народа!..

Антоанета Кафеджиева 

Добави коментар