Да живееш в България е вълшебство

 

 

• Ренета Атанасова

Под тази рубрика една от националните телевизии всяка сутрин ни показва немарата, съсипията, безкултурието, сред които живеем.
„Вълшебството“ обаче, не се състои единствено в мръсотията и разнебитеността на улици, реки, постройки, подлези и какво ли още не, което би могло да се заснеме в кадър. „Вълшебството“ е още по-вълшебно, когато се отнася за по-абстрактни неща, които засягат нашия живот не само по отношение на естетическите ни възприятия, а и рефлектират в цялостната битова, професионлана и обществена среда, в която са ни намърдали.
Вече три години вестникът ни всяка седмица привлича вниманието на своите читатели върху „вълшебствата“, които бълва некомпетентността на един градоначалник.
Но бедата не е само в некомпетентността, а в целенасочената политика срещу хората. Не се изпълняват решения на ОбС. Неправомерни уволнения. Злоупотреба с власт. Водят се десетки съдебни дела, които се обжалват все по-нагоре и по-нагоре. Трошат се общински пари все повече и повече. Провален е проектът да имаме регионално депо за отпадъци, поради което всеки от нас тройно ще плаща от джоба си. Провалена е възможността за междуобщинско сдружение за неговото завършване. За липса на проекти, за дупките по улиците, за дървата за огрев и пр., да не говорим. Едно пословично безнаказано нехайство, системно отразявано във вестника ни, което вместо да накара съответните органи да се самосезират за очевадната престъпна безотговорност на този кмет, се е превърнало в учебно помагало за прилагане на една изпитана методика: как в България е напълно възможно един кмет по своя воля да разиграва коня си през четирите години на мандата, без някой да му потърси сметка.
А пък електоратът – нека да си тъне във „вълшебствата“.

 

Добави коментар