Гьонсуратлък

• Ренета Атанасова

 Успехът в преговорите с канадската фирма „Дънди прешъс метълс“ за златната мина в Челопеч била лично на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров и на ръководството на ДПС. Това заяви самият Чакъров в предаването „Тази сутрин“ на бТВ на 12 март.
„Лично Ахмед Доган ми даде цялостна и безрезервна подкрепа, а думите му бяха, че националните интереси трябва да бъдат защитени“ – разказа министърът.
Първоначално идеята на ДПС била парите от концесията на златната мина да се разпределят за инфраструктурни проекти, но след това Доган решил те да влязат в Сребърния фонд за повишаване пенсиите на най-бедстващата част от населението.
Колко мило и трогателно от страна на Доган! Още повече, че този негов първоначален и високоблагороден замисъл той пазеше в пълна тайна близо три години. Три години, през които за да се приложи системата на рекета, се пускаше в ход процедурата по ОВОС! Три години с три Висши експертни съвета, след които се изсмукваха какви ли не причини за отлагане! Срокът за произнасяне на министър Чакъров, който днес се гордее с личния си успех в настоящата сделка бе 23 март 2006. След ненарушимия му мълчалив отказ последва жалба до ВАС. ВАС постанови министърът да се произнесе. Но и министърът и Доган продължиха да си траят, защото тайно се готвеха за сюблимния момент, в който ще сюрпризират българските пенсионери!..
Заради проблемите си в България канадската компания подаде жалба до главния секретар на Европейската комисия на 23 април 2007 г. И тъкмо Брюксел да заведе дело срещу българската държава за неизпълнение на задълженията по договора за присъединяване към ЕС, Доган реши, че е настанал часът да излезе от мълчаливия си отказ, защото е дошло времето да се изпъчи като най-големия защитник на българските национални интереси!
Какво от това, че казусът „Дънди“ предизвика критики към екоминистерството от страна на чужди и български институции и даде повод на британския „Файненшъл таймс“ да напише, че корупцията в българското правителство се поражда основно от ДПС.

Добави коментар