Грандиозно честване 60 години рудник Челопеч

На 22 август колективът на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД отпразнува двоен празник – професионалния – Деня на миньора и 60 години от създаването на рудника. По традиция празненството се състоя край яз. Качулка. 

Официални гости на празника бяха изп. директор на Българската минна камара инж. Иван Андреев, зам.-областният управител на София област инж. София Торолова, кметовете на общините Мирково, Златица и Чавдар – Цветанка Йотина, инж. Магдалена Иванова и Пенчо Геров, кметският наместник на с. Карлиево – и Иван Иванов, който е бил дългогодишен ръководител на челопешкия рудник, общински съветници от региона, представители на държавни институции; ръководители на синдикатите на миньорите, както и управители на фирми, партньори на рудника в Челопеч.

Специално за децата имаше интересни забави – батут, творчески кът, в който децата можеха да оцветяват, да апликират, да изработват фигурки, както и да им бъдат изрисувани лицата. 

Водещ на празничната програма бе актьорът Александър Кадиев. С оригиналния си хумор, той създаваше весело настроение сред присъстващите. По повод Деня на миньора ръководството на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ е получило поздравителни адреси от Българска минна камара, „Аурубис България“, „Асарел Медет“, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Чавдар, СК „Ст. Николов“ Златица, Клуба на пенсионерите в Челопеч, Кукерски клуб „Златното руно“, Изпълнителна агенция главна инспекция по труда, Федерация на независимите синдикати на миньорите към КНСБ, както и от общините Челопеч, Чавдар Златица и кметство Поибрене. 

Забавната част от празника започна с изпълненията на хип-хоп изпълнителите Били Хлапето и Прея. 

Поздравително слово към присъстващите отправи д-р инж. Николай Христов /публикуваме го отделно/. Поздравления към екипа на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ са получени от изп. директор на Дънди Прешъс Металс Рик Хаус, който поради неотложни ангажименти в Торонто, Канада, не е успял да присъства на празника.

След официалната част концертният маратон продължи с изпълненията на Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, чиито песни накараха присъстващите да извият кръшно хоро.

По случай 60- годишния юбилей за гостите бяха подготвени две триметрови торти. Те бяха разрязани от д-р инж. Николай Христов, д-р инж. Илия Гърков, както и от най-възрастния миньор Димитър и най-младия работник в рудодобивната компания. 

Празненството достигна своята кулминация, когато на сцената излязоха музикантите от рок групата БТР. Концертният маратон продължи с поп-фолк певицата Андреа.

За гостите, които бяха далече от сцената бяха монтирани видео екрани, на които можеха да гледат всичко, което се случваше на сцената.

Танците и веселието продължиха до късно през нощта, а небето над яз. Качулка бе озарено от пищна заря. По време на тържеството гостите на празника се насладиха и на лазерно шоу.

НИЕ ЗАДАВАМЕ СТАНДАРТИТЕ В СВЕТОВНИЯ РУДОДОБИВ

• Слово на д-р инж. Николай Христов – изпълнителен директор на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“

Скъпи колеги, гости, приятели! 

Радвам се да ви приветствам днес, в деня, в който отбелязваме нашия професионален празник – Денят на миньора. Чест е и да ви поздравя с шейсетата годишнина на рудник Челопеч.

Горд съм да отбележа, че през таза година се навършват и десет години откакто „Дънди Прешъс Металс“ е в България. Вярвам, че всеки, който се е докоснал до рудник Челопеч носи в сърцето си скъп спомен. Поклон пред всички ветерани, които се допринесли за разработване на находището в годините назад. 

Вярвам, че всеки един, който днес работи в „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ изпитва гордост и увереност, че работи и се развива в модерен рудник в България и в света. 

Благодаря на служителите на дружеството, на техните съпричастни семейства, на нашите партньори. Само за 10 години всеки един от нас извървя дълъг път на развитие и усъвършенстване. Ние като екип и предприятието направихме голям скок в технологиите, професионализма и разбирането за модерен минен бизнес. Това е повод за удовлетворение и поглед още по-напред. Ако преди 10 години се стремяхме да се наредим сред най-добрите, то днес това е факт. Днес вече е факт и желанието ни да бъдем най-добрите и да задаваме стандартите в световния рудодобив – както по отношение на световния рудодобив и преработката, така и по отношение на взаимодействието ни с местните общности и всички заинтересовани страни.

Всичко, с което днес можем да се поздравим, сме го постигнали с много труд, с много желание и мисъл за бъдещето. Лицето на „Дънди Прешъс Металс“ пред света сме всички ние и нашето желание да сме най-добри ни води към световни минни върхове. 

Бъдете здрави, бъдете успешни, мечтайте за високи постижения и лично удовлетворение, бъдете единни и имайте мир помежду си. 

Честит празник!

Добави коментар