Големите лъжи, с фаталните последствия

Кметът на община Златица Нонка Каменова си покани журналистката от в. Труд Анна Заркова, известна със своите публикации в 13-та страница фатална, за да й се наоплаче и да даде повече гласност на своите неистини, които много й се ще да прозвучат като истини. Има нещо символично във факта, че откровенията на Нонка Каменова са поместени именно във „фаталната“ страница на в. Труд, защото, както казват хората, които днес се подписват срещу нейното еднолично управление, кметуването на тази жена се оказва наистина фатално за общината.
Без ни най-малка скромност, Нонка Каменова иска да ни внуши, че в цялата ни държава тя е единствената бяла лястовичка, която има честно и безкомпромисно отношение към държавните и европейските пари. Ето какво казва тя: „Аз съм специализирала в Брюксел и оттам знам: когато се харчат публични средства, това трябва да става законосъобразно“. Прекрасно, и така трябва да бъде. Питаме се обаче, като е била в Брюксел, дали кметът на Брюксел, или кметът на който и да е град в Европа или България сам си е начислявал допълнително възнаграждение за извънреден труд и е похарчвал публични средства за това?! Не е ли кметът на разположение на своите граждани 24 часа в денонощието? Питаме се също, като толкова е стриктна при харченето на публични средства, може ли с такава лека ръка само за месец да похарчи за ядки и бонбони 4 000 лв., сума за представителни разходи, която в съседните общини е за цялата година!Че и да заложи в проектобюджета 11 000 лв. за такива цели?
В своя монолог пред Заркова, Нонка Каменова ту твърди че: „като кмет ще спазва безусловно законите“, ту след това: „Разбрах, че правя нарушение /изсипвайки контейнерите на нерегламентирани места/. Но по-добре ли е да лумне епидемия?“ Значи, можело избирателно да потъпкваме всяка разумна идея, защото спазваме стриктно законите, както и да ги нарушаваме, ако ни заплаши някоя персонална глоба! Колкото за опасността от епидемия, Нонка Каменова, специализирала 3 години в 3 немски фирми би трябвало да се е научила, че който каквото сам си направи сам, друг едва ли може да го стори. Така че препълнените контейнери, които в най-скоро време ще вмиришат Златица от всички страни са чисто нейно сътворение.
Освен лъжливото й твърдение, че общинският съветник Тодор Чомпалов я е заплашвал с психически тормоз, тя най-безцеремонно публично обижда 13-те пирдопски общински съветника, които според нея,нямат глави на раменети си, та е трябвало някой отвънка да им вмени да решат Златица да не изхвърля повече отпадъците си на тяхна територия. Това решение на ОбС – Пирдоп, видите ли, е било взето вследствие на световната конспирация и на подмолните действия на Тодор Чомпалов срещу интересите на Златица.
„Бях изумена!“ – възкликва невинно Нонка. „Аз дори не съм присъствала на сесията в Пирдоп…“
Всъщност, самата Нонка, неизвестно защо, тихичко и кротичко е стояла за малко пред вратата, зад която се е провеждала въпросната сесия в Пирдоп. Но и да бе влязла вътре, едва ли щеше да обясни защо неколкократно е отменяла уговорени срещи с колегите си кметове от Пирдоп и Челопеч и защо перманентно се е отмятала от думите си.
На комисия по ТСУ пред присъстващите граждани тя заявява, че работата по изграждането на депото не е спирала. На 11 март, вече е пристъпено към изготвяне на акт 10 за замразяване на обекта, в следствие на уведомителното писмо на кметицата до фирмата обектът да се спре.
Колкото и трогателно да слага ръката на сърцето си и да се кълне / както го направи на събранието в Карлиево, уверявайки, че нямала нищо общо с изсипването на златишките контейнери там/, все по-малко са хората, които й вярват. Защото хората дават доверието си на някого да работи, да води общината напред, а не да прикрива бездействието и некадърността си като лъже и маже.