Генерал Паприков – достолепен български генерал, дипломат и общественик

На 3 октомври в музей „Луканова къща“ се състоя паметна вечер, посветена на 150-та годишнина от рождението на ген. л-т Стефан Паприков.

Вечерта бе организирана от община Пирдоп, Дружеството на ветераните, Дружеството на офицерите и сержантите от запаса, музей „Луканова къща“ и клуб „Съхрани българското“.

Специални гости на тържеството бяха Зоя Паприкова – внучка на ген. Паприков, представители на сем. Величкови наследници на рода Паприкови, Антоанета Илиева – кмет на община Пирдоп, служители на общинската администрация, ветерани от войната, ученици, гости.

Вечерта бе открита с рецитал на младежи от клуб „Съхрани българското“, които припомниха историческите събития, довели до обявяването на Независимостта на България. След рецитала бе прожектиран документален филм „Непознатия генерал“, отразяващ живота на бележития военен, дипломат и общественик Стефан Паприков.Филмът е подготвен от Константин Буюклиев и Симеон Добрев, членове на клуб „Съхрани българското“, които вече са студенти. С този филм те печелят II-ро място на Националната олимпиада по информационни технологии и получават висока оценка.

Г-жа Зоя Паприкова остана дълбоко впечатлена и приятно изненадана от историческите данни, които бяха представени и сподели, че е научила много повече за историческите събития и за живота на своя дядо. След това тя разказа свои спомени за ген. Паприков и представи снимки, ордени и медали, принадлежали на дядо й.

В края на тържеството кметът на община Пирдоп Антоанета Илиева подари на Зоя Паприкова комплект исторически книги, плакет с герба на Пирдоп и красив букет цветя.

Никола Попов – председател на Дружеството на ветераните от войната поднесе на Зоя Паприкова юбилеен медал за Втората световна война, завършвайки с думите: „Нека занапред стари и млади да работим заедно, за да остане България независима“.

На всички присъстващи беше раздадена брошура, отпечатана по случай 150-та годишнина от рождението на генерал Паприков и отразяваща живота и кариерата му.

Антоанета Илиева съобщи, че на 31 октомври ще бъде открита паметна плоча пред родния дом на ген. Паприков на ул. „Кракра“ в София.

Христина Петрова

Добави коментар