В кацата с меда

 

 

• Тодор Чомпалов

Четири години вече занимаваме читателите с „качествата“ на Нонка Каменова като кмет и „загрижеността й“ към общината. Едно обаче не може да й се отрече – нейното изключително точно и пресметливо мислене за пари, пари и само за пари. Какви ли не еквилибристики направи, за да се докопа до някой лев в повече.
Съдбата си направи експеримент с едно твърде посредствено създание, давайки му възможност да управлява общинския бюджет, сиреч парите на жителите на общината. И стана едно невиждано и нечувано бъркане в кацата с меда. Добре че има институции, които от време на време я удрят през ръцете.
С поредната пръчка я удари Държавната финансова инспекция, която извърши проверка в общината по сигнал на ОбС.
Както е известно, преди време, с решение на ОбС според закона, на кмета бе определена долната граница на месечната заплата. Това не впечатли Нонка Каменова и тя задължи счетоводството да й начислява старата заплата, която беше по-висока с над 200 лв. Последваха редица съдебни обжалвания. И тъй като става дума за лични финансови интереси, би трябвало Нонка лично да заплати съдебните разходи. Само че и този път тя бръкна в кацата / общинския бюджет/, от която взе 3 160 лв., с които под формата на хонорари, тя възнаграждаваше личните си адвокати, които за 4 години бая пари изядоха от общинската ясла. Колко точно? Ще стане ясно след 23 октомври 2011 г. За този случай ДФИ е определил срок до 15 август да възстанови сумата, плюс събралите се няколко хиляди лева от самозавишените суми за заплати и още близо 400 лв. лихви.
Някой да не си помисли, че това е престъпление? Не! Поне не и по отношение на Нонка. Защото четири години тя е над всякакви закони.

Добави коментар