В Мирково ще има Медицински център

 

 

В обстановка на „тука има, тука нема“ през последните месеци народът се ошашави от какви ли не държавнически предложения, които или се оттегляха, или се завъртаха на 180 градуса. Едно от тях, касаещо здравната реформа бе за затваряне на редица общински болници, попаднали в графа „неефективни“, според нови критерии за тяхното съществуване. Това, че не беше предварително изградена базата от ефективни центрове за спешна медицински помощи и медицински центрове е без значение, както и перспективата, че хората ще мрат като мухи, докато ги друсат с линейките по изровените шосета до големите болници.
На фона на описаната картина, общинското ръководство на Мирково, в лицето на кмета на общината Цветанка Йотина пристъпи към реално изграждане на Мецицински център. В него за трите хиляди жители на общината ще работят пет лекари специалисти. Той ще се помещава в здравната служба. На разположение на населението по един ден седмично ще бъдат двама професори – единият специалист „Уши, нос, гърло“, другият ендокринолог, както и трима специалисти по вътрешни болести, акушер – гинеколог и детски болести. Това означава, че всеки божи ден на разположението на хората освен домашният лекар ще има и по един доктор – специалист. В Медицинския център в Мирково ще има и клинична лаборатория, като в рамките на деня пациентите ще получават резултатите от своите изследвания.
Всичко се прави в интерес на хората за тяхното здраве и пестене на средства. Освен символичната сума за преглед, която ще дават пациентите, заплащането за прегледите ще се осъществява от Здравната каса.
Това е реалният отговор на община Мирково, какво ще се прави при затваряне на болниците.

Добави коментар