В Златица отбелязаха 14 години от възстановяване на параклиса „Св. Кирик и Юлита“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 16 юли, в района на църковния комплекс северно от Златица, се проведе тържество по случай 14-та годишнина от възстановяването на параклиса „Св. Кирик и Юлита“. То бе организирано, осигурено и проведено от Инициативен комитет, радио „Аурея“, в. „Камбана“ и фирма „Градус“ – АД. Още от сутринта по-младите и издръжливите изкачиха 238-те стъпала до параклиса, където запалиха по свещ и бяха поръсени със светена вода от отец Йордан Георгиев. По-възрастните направиха същото в другия храм до Спасовото кладенче. Пред манастирския комплекс в три казана Асен и Радка Самарджиеви и Нонка Драганова приготвяха овчи курбан от три овце, дарени от Цветелин Кънчев. На широката поляна Илия Медаров с отбор от млади помощници бе разпънал две големи палатки и едва смогваше с изпичането на кебапчетата, кюфтетата и пържените картофи.
За всички имаше достатъчно количество студена бира и безалкохолни напитки.
Няколко часа певиците от Златица Цветанка Георгиева и Любов Танчева радваха публиката с богатия си репертоар от народни песни. Дебют направи малката Николинка. Късно следобед щафетата бе поета от оркестър „Мелодия“ – Самоков.
Председателят на ИК Тодор Чомпалов благодари на гражданите и гостите на Златица за присъствието им на празника. Той разказа за съдбата на 3-годишния Кирик и неговата майка Юлита, дали живота си през 304 г. в защита на християнската вяра, когато са били преследвани от римляните.
Беше припомнено накратко как само за 153 дни бе реализирана идеята за построяване на параклиса. Основната част от средствата тогава бяха предоставени от Цветелин Кънчев. Не бяха малко хората, които дадоха своята скромна лепта. За съжаление днес гледката не е много приятна, което възмути мнозина от присъстващите – по един варварски начин са изпочупени всички прозорци на храма. В уведомително писмо до кмета на общината организаторите поискаха да бъдат поставени нови стъкла, но Нонка Каменова не направи нищо. За сведение параклисът все още е общинска собственост, нещо което доскоро кметът на общината не знаеше. За сметка на това, сутринта тя пристигна със своя антураж, за да се увери дали наистина има тържество.
Отбелязването на годишнината съвпадна с провеждане на заседание на Националния съвет на ПП Евророма, което се състоя в читалището. По покана на Цветелин Кънчев участниците в заседанието на НС посетиха за кратко тържеството. В словото си към жителите и гостите на Златица, той подчерта, че се гордее че е златичанин, но не с това на което днес прилича градът – запустял, с дупки, без европроекти и застой във всички области. Той каза за своите гости, че Златица е град без циганско гето и град, в който няма етническа омраза.

Тодор Чомпалов

 

Добави коментар