Възстанови се стара традиция в Мирково

На 2 май, първият петък след Великден, жителите на село Мирково отбелязаха своя празник, който се проведе в района на параклиса „Св. Петка“. Светицата е покровителка на балканските народи.
С решение на ОбС се възстанови една стара традиция и празникът ще се провежда там, както е било преди много години.
Тази година празникът на общината протече в два дни. На 2 май – на параклиса и на 3 май в местността „Бърдо“, където се изявиха самодейци от общината.
Кметът на общината Цветанка Йотина и общинското ръководство бяха организирали празник, изключително сърдечен и живописен. От това място се открива прекрасна гледка и към Стара планина, и към Средна гора. Слънцето на този ден беше с мирковчани и ги дари с един прекрасен топъл празник.
До параклиса вече вреше курбанът от 5 овце, които са дарени от Пондьо Събев, Велко Кирилов, Иван Данкин, Йордан Нестеров,
Главен майстор беше Александра Лалчева, а нейни помощници Надежда Томева и Крум Пердев. Духовата музика също очакваше момента, в който ще се изяви с българските хора, ръченици и песни.
След утринната служба, отец Николай извърши празничен водосвет пред параклиса, за здраве и благоденствие. Той прочете дълъг списък от имена на мирковчани за здраве
Кметът на общината Цветанка Йотина пожела на всички здраве и благополучие и да бъдат все така единни и сплотени както на празник, така и в делник!
Всички ядоха от прекрасния курбан и от съблазнителните кебапчета, без които празникът няма да е празник.

Добави коментар