Възпоменателно пътуване до Охрид

 

 

 

 

На 18 и 19 септември Ротари клуб – Пирдоп организира възпоменателно пътуване до Охрид, по повод една година от гибелта на 15-те наши сънародници и създаването на мемориален кът. Идеята за такъв паметен знак бе на Ротари клуб Пирдоп, които я представиха пред колегите си ротарианци от Охрид и създадената там след трагедията Сдружение „5 септември“. След неколкократни взаимни визити и работни срещи, идеята бе осъществена. На крайбрежната алея е направена малка морена с плоча, на която пише да се помни този ден и със знаците на двата Ротари клуба, организацията и общината, които са го направили. Има добре оформени подходи, засадени са 15 иглолистни дръвчета, в памет на 15-те жертви от Антон, Пирдоп, Мирково, Златица и Рибарица.
На възпоменателната церемония от българска страна присъстваха роднини и близки на загиналите, оцелели в трагедията и ротарианците Васил Кафеджиев – президент на Ротари клуб Пирдоп, Георги Георгиев – паст президент, по чиято лична инициатива преди година бе подета идеята и бяха направени първите стъпки за осъществяването й, Стойно Стойнов, Иван Савов и Нина Котова. От македанска страна присъстваха президента на ротарианците Никола Филев, секретарят Владо Павлов, председателят на Сдружение „5 септември“ Александър Алче, капитанът на кораба „Александрия“ и екипа му, които първи са се притекли в спасителните акции и др.
Президентът Никола Филев изрази дълбокото си съчувствие кам болката на близките на загиналите, която никой и с нищо не би могъл да намали, но изрази надежда, че може би този паметен знак би допринесъл за успокоение на душите на нелепо загиналите, които навярно в този момент са тук сред нас.
Президентът Васил Кафеджиев благодари на Ротари клуб Охрид, че са приели идеята им и че са положили усилия тя да стане реалност. На всички тях той пожела добро здраве и бъдещите им средства да бъдат само по хубави поводи. И най- важното послание: Нека никога вече да няма 5 септември!
Всички присъстващи с едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналите. Бяха поднесени венци и много цветя.
Възпоменателното поклонение продължи на мястото, близо до което е станала трагедията, на брега в м. „Елшец“ и където са спасявани хората. Близките на загиналите запалиха свещички, а във водите на езерото бе пуснат венец и много цветя.
Автобусът се отправи към манастира Св. Наум, към който нашите сънародници преди година се бяха отправили сс кораба „Илинден“. Там отново всички запалиха свещичка в памет на жертвите.
Вечерта се състоя работна среща на двата Ротариански клуба, на които предстои побратимяване.
Всички участници в това възпоменателно пътуване изразиха горещата си благодарност към чисто човешкия жест на Ротари клуб Пирдоп, които със лични средства взеха участие в създаването на мемориала и организираха това пътуване и престой, преминали при перфектна организация.

Вера Павлова:
– Прави чест на Ротари клуб Пирдоп, че още миналата година след трагичния случай в Охрид подеха това начинание – да направят нещо, което да напомня винаги на идващите в Охрид за това, което се се е случило в този съдбовен за загиналите и за близките им ден. И най-вече, да не се забравя това и да не бъде допускано да има такива вещастия, както е написано на малкото скромно мемориалче, добре оформено, направено от сърце.
Горещо благодарим на Ротари клуб Пирдоп за направеното и за цялата тази организация всички ние да дойдем, за да видим това място. Благодарим!

Никола Томчев:

– Благодарим на Ротари клуб, че ни покани да присъстваме на това възпоменание в Охрид. Мисля, че това, което е направено е най-подходящото за случая.

Дойчо Димитров:
– Изключителбно съм признателен на Ротари клуб Пирдоп че направиха този мемориал в памет на нашите близки. Благодарение на тях аз и децата ми Георги и Мирослав имахме възможност да посетим това място и да почетем смъртта на моята съпруга и тяхна майка.

Пенка Цонкова:
– Дейността на Ротари клуб – Пирдоп е известна на хората в района, но с тази тяхна хуманна инициатива, за техните добри дела се знае и извън пределите на страната. Намирам, че обособения мемориален кът, в който са засадени 15 броя храстовидни растения и цветя, оформени са пешеходни алеи с пейки, с лампите, осветяват района, много добре е направен.
Организираното възпоменателно пътуване до Охрид като организацията, настаняването и провеждането на самия ритуал бяха безупречни.
Пътувала съм три пъти до Охрид, но сега всичко беше коренно различно.
Изразявам горещите си благодарности на Ротари клуб за мемориала, за двудневното пътуване, при което можахме да почетем както подобава паметта на загиналите.

 

 

Добави коментар