„Ветрилото“ – новата премиера на Пирдопския театър

 

 

 

 

 

 

На 27 юни читалищният театър „Хр. Бамбеков“ – Пирдоп ще има премиeра. Това е комедията „Ветрилото“, написана от известния италиански драматург Карло Голдони.

Защо посегнахме към автор, творил през 18 век?

Най-напред, защото персонажите на Голдони са живи, ярки, интересни. Фабулата е развита оригинално, сюжетът е изпълнен с динамика и изненадващи обрати.
Във „Ветрилото“ има любов, ревност, интриги и измами и най-вече така актуалната за днешни дни „търговия с влияние“.
И третата причина бе, че една такава класическа пиеса е голямо предизвикателство за театралния колектив, една висока летва, която надявам се, да успеем да прескочим.
Почитателите на театралното изкуство ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно малко италианско селце от онази епоха, в която се развива действието. Сред този декор живеят, радват се и страдат персонажите от малкото общество. В него има и знатни особи, и обикновени селяни, и хитреци и интриганти.
Спектакълът ще бъде бенефис за Деньо Чобанов, който през настоящата година навършва 45 години на Пирдопска сцена.
Освен дългогодишните артисти Георги Дараков, Николай Масларски, Красимира Червенкова, Мария Калканджиева, сцената ще бъде изпълнена и с присъствието на младата генерация актьори Ивалина Червенкова, Петьо Богданов, Надежда Рашева, Петър Джонгов, Кристиян Христов, Наташа Динекова, Иван Маринов и Цвятко Готев.
За всички тях присъствието им на пирдопска сцена, наред с утвърдените вече актьори, е още едно предизвикателство.
В спектакъла ще звучи старинна неаполитанска музика, в изпълнение на Емил Калев.
Декорът е дело на инж. Димитър Божков и фирма „Аргус“. Майстор на костюмите е Радка Цветкова.
Заповядайте на премиерата, драги почитатели на Мeлпомена! Надяваме се, че ще ви доставим удоволствие!

Ренета Атанасова –

режисьор

Карло Гордони – италианският Аристофан

Карло Голдони /1707-1793/ е италиански драматур. Роден е във Венеция, Италия. За него се говори, че бил наследствено обременен с болестта, наречена „театър“. Тя за първи път се появила, когато бил на осем години. Тогава написал първата си комедия.
През 1747 г. Голдони подписал един твърде неизгоден за негжо договор – да предоставя по осем нови пиеси в годината за театъра Сан Анджело.
През живота си Голдони написал над 200 комедии. Понякога пишел по 15 на година. Той не отрекъл комедия дел арте, но започнал да я преработва и видоизменя, за да я превърне накрая в комедия нуова /нова комедия/.
Карло Голдони има огромно значение в италианската литература и се ползва с огромна слава, понякога наричан италианският Аристофан. Автор е на пиесите „Рибарски свади“, „Влюбените“, „Ветрилото“, „Гостилничарката“, „Слуга на двама господари“. Автор е на либретото на операта „Гризелда“, чиято музика е на Антонио Вивалди.

Добави коментар