Великденски подарък за хората от Мирково

 

 

 

 

  

  

  

  

В общината бе открит Медицински център

 

Във време, когато заради боксуващата от години здравна реформа в страната затварят врати десетки болници, в община Мирково се случи точно обратното. На 30 март пред сградата на бившата здравна служба в центъра на селото, в присъствието на много жители бе тържествено открит новият Медицински център.
Тържеството бе открито от кмета на общината Цветанка Йотина. В словото си тя сподели своята радост от факта, че е осъществена една както лично нейна, така и на хората мечта, да се открие и заработи това здравно заведение. Два са факторите, които са допринесли това да стане реалност. Единият е общината, която е предоставила собствена сграда и всички необходими административни документи. Другият е инициативността на неуморния рентгенолог д-р Симеон Бабуров, двигател на реализирането на идеята, от която ще се ползват не само жителите на общината, а и населението от целия район.
Началото бе поставено с изграждането на клинична лаборатория, в която само за няколко часа ще се изследват кръв и урина и ще се пестят време и средства на хората, които до сега идваха за това до болницата в Пирдоп. Само за две седмици бившата селска здравна служба бе освежена и обновена и се превърна в съвременно здравно заведение.
Кметът на общината изтъкна, че здравната реформа в страната би трябвало да започне именно по този начин и след това да се мисли за закриване на болниците. Тя благодари на д-р Бабуров за положения труд в общината да има Медицински център и му пожела здраве и успехи в професията.
В изказването си д-р Бабуров сподели, че идеята е изцяло на кмета на общината. Тя се е родила съвсем спонтанно преди по-малко от месец. Предвижда се в Медицинския център да бъдат привлечени известни лекари – доценти и професори, специалисти по различни болести, които ще работят по график в определени дни от седмицата и месеца. На разположение на пациентите постоянно ще присъстват двамата лични лекари. Тези дни ще бъде доставен ехограф и апарат за измерване на остеропорозата. Здравният център в Копривщица ще бъде филиал на МЦ – Мирково.
По традиция отец Николай отслужи тържествен водосвет и поръси със светена вода множеството хора и кабинетите в центъра.
След водосвета Цветанка Йотина и д-р Бабуров прерязаха тържествено лентата и откриха новия Велекденски подарък, направен в името на хората, за тяхното здраве и живот. Бе разчупена и раздадена пита с мед. После цялата обновена сграда се изпълни с хора, които възторжено разгледаха лабораторията , акушеро-гинекологичния кабинет, манипулационната, физиотерапията и др.
Собственикът на Медицинския център инж. Николай Бабуров връчи на кмета златна карта за ползване на медицинското заведение. Карти ще бъдат раздадени на цялото население.
Нека е честита новата придобивка на община Мирково!

Добави коментар