ВЪЗПОМЕНАТЕЛЕН МИТИНГ НА ГАРА БУНОВО

    

 

 

 

През последните години, действията на тероризма придобиха чудовищни размери.
Няма ден и точка по земното кълбо, където той да не протегне злокобната си ръка и отнеме живота на невинни жертви.
Тероризмът – вътрешен или външен, не е чужд и на България. Днес страната ни, член на НАТО и ЕС, влиза в списъка на терористите и е потенциална цел за техните действия.
Още през 80-те години у нас бяха извършени няколко терористични акта, организирани и осъществени от тогавашното нелегално турско национално освободително движение, чийто приемник днес е ДПС.
На 19 март 1985 г. на гара Буново бе взривен вагонът за майки с деца на бързият влак от Бургас за София минути преди да влезне в тунела. Тогава загинаха 7 души, между които две момченца на 12 и 13 години.
По този повод на 11 септември на гара Буново се състоя възпоменателен митинг, в който взеха участие повече от 200 души. Сред тях бяха Минчо Минчев, председател на Отечествената партия, Волен Сидеров – председател на ПП „Атака“ с депутати от парламентарната им група и представители на Ст. Загора, Петрич, Златица, телевизия „Скат“, кметът на община Мирково Цветанка Йотина и на кметство Буново Рад Кавалджиев, ОблС на СДС, подофицерско дружество „Гургулят – потомци“ София, туристическо дружество „Еделвайс“ София и много жители на селото и района. На стража пред издигнатия паметник на жертвите от тероризма в бойна униформа стояха младежи от ученическият батальон от Стрелча.
Митингът бе открит с кратко слово от Минчо Минчев. Той припомни, че осъществените в България терористични актове, извършени от протурски настроени националисти, се отличават с особена жестокост. За съжаление, нещата в държавата продължават да бъдат сложни и тревожни по вина на тройната коалиция, които могат да костват бъдещето на България. За това е необходимо обявяването на инициатива за запазване на българските национални интереси и идентичност.
Приветствие към присъстващите отправи кметът на община Мирково Цветанка Йотина. В него тя каза, че допреди няколко години 11 септември беше една обикновена дата, но от 2001 г. стана мрачен символ на тероризма. България не остана незабелязана за терористите. Буново е мястото, където беше извършен най-жестокият терористичен акт в най-новата история на България. Цветанка Йотина призова всички да бранят сигурността и никога да не се допуска тероризъм.
В речта си Волен Сидеров каза, че не е достатъчно да се издига лозунга „Не на тероризма“, а трябва да се води борба срещу него и да се потърси сметка от тези, които продължават да твърдят, че България е многонационална мултиетническа държава. Има опасност да се повторят много трагични моменти. Това ще го направят онези, които днес наричат българите гяури и рая. И ни смятат за стадо. ДПС трябва да се извини на българския народ за атентатите. Вместо това се издигат паметници на турските терористи, а ДПС е средство в ръцете на Турция за обезбългаряване на цели райони от България. Тази организация се е качила на главите на българският народ, мачка го и провежда антибългарска политика, с което не бива да се примиряваме.
Думата бе дадена на Силвия Тендафилова от телевизия Скат и автор на документалната поредица „Кървавата чешма“. Тя изрази учудването си, че на възпоменателния митинг няма нито един представител на държавната власт и нито една друга телевизия. Нито една централна медия не спомена за жертвите на тероризма у нас.
С едноминутно мълчание бе почетена паметта на жертвите на тероризма след което пред паметника бяха поднесени венци от Отечествената партия, ПП „Атака“, Областния съвет на СДС, кмета на община Мирково и много цветя от граждани.

 

ТЕРОРИЗЪМ И ТЕРОРИСТИ

 

На 11 септември 2001 г. самоубийци терористи се врязаха с похитени от тях пътнически самолети в двете кули -небостъргачи в Ню Йорк, сринаха ги със земята и затрупаха под развалините няколко хиляди души. С това те обявиха война на човечеството. Война жестока, без фронтова линия и правила.

По този повод в централните медии бе отделено голямо внимание на дадените жертви от народа на САЩ. И нито една дума, че и малка България не е пожалена от тези античовешки действия. Би ли могъл, например, да бъде оправдан актът, извършен през 1925 г. в църквата „Св. София“, отнел живота на над 150 души от политическия и военния елит на България?!

60 години по-късно протурско настроени активисти на антибългарското Турско национално освободително движение извършиха редица терористични взривявания и палежи в Пловив, Сливен, Варна, гара Буново и на други места, отнели живота, или осакатили много българи. На Буновската гара на 11 септември пристигнаха хора от цялата страна за да отдадат почит на жертвите от тероризма. За съжаление, представители на централната власт не присъстваха. Та нали част от тази власт днес е партията, която е наследник на споменатото движение. На езика на тази партия по БНТ се излъчват новини. В много райони от страната този език е официален, а шепата българи, живеещи в тях само шептят на родния си език.

Ето защо днес всеки българин трябва да прочете отново онова стихотворение на Иван Вазов, започващо с думите: „От Батак съм чичо, знаеш ли Батак?“ Не с цел да насаждаме омраза и противоборство, а да не ни мачкат и да не ни правят на покорна рая.

Тодор Чомпалов

Добави коментар