ВЛАЙКОВИ ДНИ 2008

Байковци

По повод 180 години от рождението на Лука Хаджи Павлов членове на Клуб „Родолюбие“ и Клуб Съхрани българското“, с ръководител Анета Венкова, преподавател по история в СОУ „С. Савов“ представиха в двора на музей „Луканова къща“ моменти от живота на известния учител, общественик, чието име носи пирдопския музей. Участниците разказваха увлекателно за известния пирдопчанин, собственик на къщата. Честването бе посветено на 180-годишнината от рождението на Лука х. Павлов.
Китка от български народни песни изпълни вокална група „Шарени мъниста“ при читалище „Напредък“ гр. Пирдоп, с ръководител Марияна Върбанова.
Присъстваха и родственици на пирдопчанина.
Всички граждани, уважили честването получиха диплянка за Лука х. Павлов и си хапнаха от вкусната питка.

Детски карнавал

Съвместната инициатива на НУ „Т. Г. Влайков“ и Читалище „Напредък“, събра деца и родители в салона на читалището и с карнавала на литературните герои от приказките, подготвен от децата, направи истински пъстроцветен и весел един от Влайковите дни в общината.
С много настроение учениците от І до ІV клас и полудневната детска градина, облечени в костюми на приказни герои, се състезаваха в три кръга.
След І-я кръг, компетентното жури допусна до ІІ кръг само част от участниците с най-атрактивни костюми.
Втори кръг бе за най-артистично представяне на героя и костюма.
В паузата, през която журито дълго заседава, за да бъде взето решение кой да бъде допуснат до финалния ІІІ кръг, децата изпълниха танц под музиката на „Радецки марш“ и изпяха свои любими песнички.
На финала номинации и награди в няколко категории получиха:
– За най-малък участник:
Очарователната Цветина Николова, облечена в красива народна носия.
– За най-оригинален и атрактивен костюм:
Ивета Александрова – „Клоун“
Никола Петров – „Ловец“
Йоан Грамов – „Шрек“
– За герой от световната литература:
Георги Филипов – „Цезар“
– За най-пълно съответствие между грим и костюм:
Йоана – „Пролет“
– За най-артистично представяне на героя:
Кристиян – „Заек“
– За герой от българска народна приказка:
Нася Янкова – „Принцеса“
– За герой от българската литература:
Димитър Ганчев – „Дяволчето Фют“
– За герой от чуждестранната литература:
Преслава Митева
Децата получиха още много индивидуални награди.
За най-масово участие награда се присъди на ІІІ г клас.
След приключването на награждаването, секретарят на общината – Надя Мутафова поднесе подарък и поздрави децата от името на кмета Антоанета Илиева и общинското ръководство.

Христина Петрова

 

Изложба на старинни оръжия

На 16 май в музей Луканова къща бе открита изложба на
старинно оръжие, която бе посветена на 130 г. от Освобождението на България. Уредникът на музея Иван Иванов откри изложбата и отбеляза, че за пръв път се показва колекция на местни колекционери от старинни оръжия.
В експозицията участваха експонати от 17 в. на Галин Иванов и Георги Ганчев от клуб Традиция“. Показани бяха различни образци на въоръжение в турската и руската армии. Сред тях имаше и руска пушка „Бердана“, както и модел на револвер „Гасер“, какъвто е притежавал Васил Левски.
Галин Иванов разказа пред присъстващите, че мотивът да колекционира оръжията е да съхрани и запази за поколенията тези реликви. От името на община Пирдоп Диана Петрова му връчи грамота за участие във Влайкови дни 2008.

„Спомени от живота ми“
– книга на Алипия Влайков

На 20 май в Ритуалната зала на читалище „Напредък“ Пирдоп бе представена книгата на Алипия Влайков „Спомени от живота ми“. Присъстваха Румяна Пенчева и Магда Кръстева от Националния литературен музей, отдел „Фондове и библиотека“ Пловдив, Христо Ковачев – издател на книгата и много граждани.
Магда Кръстева прочете част от предговора на книгата, написан от проф. Дойнов. Христо Ковачев направи кратка презентация на книгата, като отбеляза че без огромния къртовски труд на Румяна Пенчева и Иван Иванов тази книга е нямало да види бял свят“. В книгата се описват спомени от живота на Алипия Влайков, един от най-големите спомоществователи на Пирдоп.
Деньо Чобанов от читалищния театър прочете откъси от книгата.
В заключение Иван Иванов изрази огромната си благодарност към Антоанета Илиева за подкрепата й при издаването на тази книга. Кметът Антоанета Илиева му връчи грамота и плакет със символа на община Пирдоп за участие във Влайкови дни 2008 и за огромния труд, който е положен, за да се издаде книгата „Спомени от живота ми“ на Алипия Влайков.
На всички присъстващи тя подари по 1 екземпляр от книгата.

Радка Стоянова

 

Ангелски песнопения
в църквата „Успение Богородично“

Палитрата на културните изяви по време на Влайковите дни не би била пълна, без камерен концерт в пирдопския храм. Акустиката там е толкова добра, че задоволява изискванията и на най-прецизния музикант.
На 17 май в църквата, чиито стенописи наскоро бяха възстановени и изографисани се състоя концерт на Софийски мъжки камерен хор „Юангело“ с диригент Йосиф Герджиков.
Хористите изпълниха едни от най-известните църковни песнопения по музика на Йоан Кукузел, Добри Христов, Чайковски.
Кметът на община Пирдоп Антоанета Илиева поднесе на музикантите кошница цветя и грамота за участието им във Влайкови дни 2008. Тя не спести възторжените си думи към изпълнителите и ги покани отново да гостуват в Пирдоп.
Емоционални благодарствени думи към изпълнителите отправи презвитера Надка Бръмбарова. От името на отец Недко тя благодари за тяхното „ангелско пеене“, което им е дадено от Бога. Пожела им да са живи и здрави и още дълги години да славят Господа.

Добави коментар