Беседа за будителите

Община Челопеч

 

На 1 ноември – Денят на народните будители, в пенсионерския клуб в с. Челопеч бе организирана беседа в памет на българските възрожденци, допринесли за пробуждането и запазването на националното ни самосъзнание.

С кратко слово Христина Панева – председател на клуба, припомни кои наричаме народни будители и кога за пръв път е отбелязан празникът. Тя поздрави присъстващите учители Мария Орозова, Светослава Янакиева, Евгения Прокопова, Цонка Кръстева и Параскева Панчева, които са се отдали на заслужена почивка, но и днес всички техни ученици носят в сърцата си образите им, такива каквито са ги запомнили с паметта на детството.

Иглика Петрова – библиотекар в НЧ „Труд и постоянство 1901″ прочете позабравени факти и събития, довели до обявяването на 1 ноември за Ден на народните будители.

На събитието присъстваха Татяна Цонкова и Фани Гърмидолова – представители на общинска администрация Челопеч, които връчиха поздравителен адрес от името на кмета инж. Алекси Кесяков, по повод светлия празник, а Саня Въжарова почерпи всички със сладки, предоставени от „Челопеч Майнинг“ ЕАД.

УС на Сдружение „Клуб на пенсионера – Челопеч“

Добави коментар