Безхаберието на Нонка Каменова затваря златишкото читалище

За пореден път некадърността, високомерието и пълната незаинтересованост на кмета на община Златица Нонка Каменова поставят пред златишката общественост сериозен и абсурден проблем.

В навечерието на Коледните и Новогодишните празници затваря врати сградата на Читалището. Въпреки моите и на цялото читалищно настоятелство усилия, почти е сигурно, че празници в Златица няма да има. Или поне не в читалищния салон, където им е мястото.

Това създава напрежение сред златичани, но за пореден път с лъжи, интриги, лицемерие и безочие Нонка Каменова търси оправдание за това, че не си е свършила работата там, където трябва.

Какви са фактите?

На 12.2.2008 г. в сградата на Читалището беше извършена проверка от РС „Пожарна безопасност и защита на населението“ гр. Пирдоп. Проверяващите констатираха редица нарушения, свързани с пожарната безопасност на сградата. Издадени бяха разпореждания за отстраняването им със съответните срокове. Последният от тях изтече на 30.6.2008 г.

На 19.2.2008 г. с докладна вх. № 2080-39/19.02.2008 г. съм уведомил Нонка Каменова, която като кмет отговаря по закон за стопанисването на сградата. Не последва никаква реакция.

На 13.06.2008 г. с нова докладна вх. №76-00-20 поставям отново пред нея въпроса за необходимостта от изпълнение на предписанията на РС „ПБЗН“ – Пирдоп и опасността сградата да бъде запечатана. Реакция никаква!

На 2.07.2008 г. с нова докладна настоявам да се започне работа по проблема и посочвам опасността сградата на Читалището да не функционира през есенно-зимния сезон. Реакция никаква!

На 31.10.2008 г. с поредната докладна, с вх. №76-00-30 отново настоявам за същото. Реакция никаква!

На 1.12.2008 г., след нова проверка по изпълнение отстраняването на нарушенията по пожарната безопасност на сградата и констатиране, че те не са изпълнени е поредното сигнално писмо до кмета на общината от РС „ПБС“ – Пирдоп от което става ясно, че ако в срок до 1 месец предписанията не се изпълнят, сградата ще бъде запечатана.

Имайки предвид всичко това, като ръководител, отговарящ за цялостната работа на Читалището и за да не се допусне застрашаване здравето и живота на хората, намиращи се в салона при евентуален пожар, или друг инцидент, на 4.12.2008 г. с моя заповед спрях ползването на необезопасените помещения в сградата на читалището до изпълнението на всички изисквания по пожарна безопасност.

Никой не го иска, но какво би станало, ако има пълен салон с хора – възрастни, деца, инвалиди и стане пожар? Салоните са помещения със силно и бързо горими материали – завеси, столове, ламперия, ел. проводници. Само минути са необходими да се получи трагедия, пред която случаят с дискотека „Индиго“ в София ще ни се вижда съвсем дребен. А там загинаха 7 деца!

Явно това не притеснява Нонка Каменова и тя е готова да рискува всичко, само и само да се появи на сцената, да се усмихва мило и да раздава цветя. За да не оправдава своето безхаберие с други хора, готов съм да отменя заповедта си, ако тя поеме лична отговорност за провеждане на мероприятия в салона при създалата се ситуация.

Но тя освен некадърна е и страхлива личност и аз съм сигурен, че нито ще поеме отговорност, нито ще признае своята вина за случващото се.

А както я е подкарала вече една година, ще затвори не само сградата на читалището, а и целия ни град.

Петър Белишки –

председател на читалищното настоятелство

Добави коментар