Бабинден – Ден на благодарност към хората, които първи поемат живота

Пирдоп

 

На 21 януари в ритуалната зала на читалище „Напредък“ Пирдоп бе организирано традиционното честване на Деня на родилната помощ. На него бяха поканени майките, родили през 2013 г., за които бе даден коктейл, а много от тях бяха със своите бебетата. Гости на празника бяха инж. Цанко Цанов – кмет на община Пирдоп, Райна Алдева – председател на ОбС – Пирдоп, Николина Божкова – секретар на общината, д-р Петя Хвалабогова – акушер-гинеколог, Невена Кузманова – най-възрастната акушерка в Пирдоп.

Младите майки извършиха ритуала по поливането, в центъра на който бяха д-р Петя Хвалабогова и Невена Кузманова, които първи са поели в ръцете си десетки новородени бебета. Невена Кузманова поздрави майките и им пожела да родят още много деца. Д-р Хвалабогова също насърчи младите жени да раждат, въпреки световната и национална криза.

С думи на благодарност за куража на майките да дават живот в такава трудна икономическа обстановка се обърна кметът на общината инж. Цанко Цанов. Той съобщи, че през 2013 г. в община Пирдоп са се родили 70 бебета. Инж. Цанов каза още, че общината е изплатила по 500 лв. за всяко новородено дете, въпреки лошото финансово състояние на общината. За спомен от тържеството всички те получиха сувенири, с пожелание за здраве, щастие, успехи и много късмет в живота.

С китка от детски песнички, майките бяха поздравени от вокалната група към НУ „Т. Влайков“.

Душанци

На 21 януари в пенсионерския клуб на Душанци се състоя честване на Деня на родилната помощ – Бабинден. Присъстваха кметът на община Пирдоп инж. Цанко Цанов, председателят на ОбС – Пирдоп Райна Алдева, кметът на кметство Душанци Вера Бойва, д-р Петя Хвалабогова и Пенка Бонева.

Специални гости на празника бяха родените през 2013 г. бебета с техните майки, които живеят в Душанци. Техният брой е 9, но по уважителни причини присъстваха 7 от тях – Симона, Сияна, Яница, Мария-Александра, Андреа, Христомир и Явор. Поздравления към майките отправи Вера Бойчева, която пожела децата им да са живи и здрави. Тя изрази своите благодарности към д-р Петя Хвалабогова и Пенка Бонева. Отец х. Недко Бръмбаров извърши празничен водосвет и поръси бебетата за здраве. 

За да бъде спазен обичаят, Пенка Бонева изкъпа най-малкото бебе Яница, а майка й поля ръцете на акушерката. Кметът инж. Цанко Цанов поздрави майките и им пожела да имат още деца. От името на общината и кметството на всяко от бебетата той подари скромен подарък. Поздравления към майките и децата отправи и д-р Петя Хвалабогова.

Златица

На 21 януари в ресторант „Средногорие“ – Златица, тържествено бе отбелязан Денят на родилната помощ – Бабинден. Гости на празника бяха инж. Магдалена Иванова – кмет на община Златица, д-р Иван Стойнов – управител на Медицински център І – Златица, областните координатори на ПП ГЕРБ София област Галя Георгиева, Лидия Николова и Димитър Димитров, общински съветници, служители в ОбА, акушерки, баби и жените, станали майки през 2013 г.

От името на община Златица, кметът инж. Магдалена Иванова пожела на всички майки и медицински работници много здраве, щастие и късмет за тях и техните семейства и все така да продължават да се грижат всеотдайно за децата си, за да бъдат те гордост за всички. През изминалата година в община Златица са се родили 41 бебета.

По традиция бе извършен ритуалът по къпане за здраве на лекарите, акушерките и новородените през изминалата година. След ритуала д-р Иван Стойнов поръси за здраве бебето Янислав Янакиев, на което кметът инж. Магдалена Иванова завърза трикольорна лента и подари златна икона. Майките с дечицата засвидетелстваха признанието и благодарността си за грижите към медицинските служители, към които отправиха благодарствени думи и им подариха цветя. 

Последваха изпълненията на Александра Бачева и Вероника Начева.

Антон

На 21 януари в ритуалната зала на читалище „Хр. Ботев“ – Антон бе отбелязан Денят на родилната помощ, известен в България като Бабинден. Празникът е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, както и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. 

На празника присъстваха кметът на община Антон Цонка Гешева, Марусия Филчева – директор на ЦДГ „Българче“, Лена Николова – директор на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, служители от ОбА, много граждани.

В началото бе спазена народната традиция и бе възпроизведен обичаят „поливане“. Младата майка Татяна Петрова поля ръцете на медицинската сестра Галя Драганова. Цонка Гешева поздрави присъстващите и младите майки. Тя съобщи, че през 2013 г. в Антон са се родили 8 бебета и връчи поздравителен адрес на техните майките.

Учениците от театралната трупа към читалището, чрез забавна драматизация показаха от къде идват бебетата. Поздравления към майките бяха отправени и от пенсионерския клуб и женското дружество в селото.

Смолско

На 21 януари много хубаво и пищно тържество сътвориха заедно пенсионерски клуб „Зора“ и читалище „Отец Паисий“ в село Смолско. Специални гости бяха двете най-млади баби – Ваня Пенева и Ненка Ночева. Двете са се сдобили с внучка и правнучка в края на миналата година. 

Поздравление по случай празника поднесе Мария Менгова, библиотекар в читалището. След това д-р Кирил Цветков направи символично къпане на бебето. 

От името на ръководството на клуба и от читалището бяха връчени подаръци на бабите и на бебенцата Петя и Александра, които живеят в София. Всички дариха и по една монета за здравето на децата. 

Баба Ваня Пенева беше приготвила за почерпка вкусна крем-пита, а прабабата Ненка Ночева пък почерпи с хубавото си вино.

Празникът продължи с вкусен обяд, танци и песни.

 

Махала Скумца и село Каменица

Бабинден беше отбелязан с тържества и в махала Скумца и в село Каменица.

Сбирките се проведоха в смесения магазин в махалата и в пенсионерския клуб в селото. 

Минка Козарева, председател на ПК „Пчела“ Мирково бе специален гост на празника в Скумца. След ритуалното къпане на бабите, за музикалните поздрави към празнуващите се погрижи акордеонистът Стефан от село Белопопци, който гостува често на своите приятели по покана на Велко Теповичаров. 

Добави коментар