БЕЗОПАСНОСТТА ПО ПЪТИЩАТА – ДЕЛО НА ВСИЧКИ!

13 октомври – Европейски ден на пътната безопасност

На 13 октомври в РПУ – Пирдоп бе проведена пресконференция с местните медии, организирана от ОДМВР – София и РПУ – Пирдоп по повод Деня на безопасността на движението.
Основните цели на Европейския ден на пътната безопасност са свързани с повишаването на отговорността на гражданите и институциите към безопасността на движението.
На брифинга присъстваха Нели Иванова – прес-аташе на ОДМВР – София, инж. Борислав Пунев – н-к „Административна и наказателна дейност“, Стоян Димитров – началник РПУ – Пирдоп и Динчо Рашев – началник Пътна полиция.
Инж. Б. Пунев запозна присъстващите с картината на пътно-транспортната обстановка в областта, броя на ПТП, степента на тяхната тежест, рисковите фактори и предстоящата зимна обстановка.
На територията на София област се обслужват 22 общини, 17 града, 291 села в общо 2826 км. пътна мрежа. От нея 119 са автомагистрали, 330 км. – първокласни пътища, 348 км. – второкласни пътища, 679 км. – третокласни пътища. Най-тежък е бил летният период за ПТП. Болшинството от произшествията с убити и ранени са извън населените места по автомагистрали и първокласни пътища. Най-тежки са летните месеци юни, юли и август. От всички ПТП, които са станали на територията на ОДП общо за 2008 г. до момента са 159 и са с 20% по-малко от миналата година. За този период убитите са 47, ранените са 208, в сравнение с миналата година, в която е имало 54 убити и 261 ранени. Има спад на убити и ранени, взети са мерки, засилен е контролът, прави се всичко възможно ПТП да бъдат намалени.
В района на Пирдоп има 15 тежки ПТП с трима убити и 19 ранени. В сравнение с миналата година има спад на произшествията. Служителите на пътна полиция и началникът на РПУ полагат усилия за по-добра безопасност, като се правят извънредни операции. Най-голяма предпоставка за ПТП е превишената скорост – 38% от тежките произшествия, на второ място неправилното изпреварване и навлизане в лентата за насрещно движение – 8%, в 7% причината е алкохола.
Констатирани са 24 163 пътни нарушения и са съставени 18 919 акта за установяване на административно нарушение. За миналата година за същия период има съставени 212 наказателни акта повече.
Наблюдават се най-много тежки ПТП в района на Самоков, Етрополе, Сливница и Елин Пелин. Специално се извършва превантивна дейност за сигурността на децата като участници в движението. Засилен е контролът особено в летния рисков период. Като статистика – 385 информации са подадени към медиите за ремонти по пътищата и с децата се работи постоянно, в училищата се запознават със закона за безопасността на движението.
Нели Иванова сподели, че преди да дойдат в Пирдоп са се срещнали с Цветана Радева – директор на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Челопеч и са предоставили за децата от 1-ви и 2-ри клас тетрадки за часа на класа, които касаят общата безопасността на децата, ролята на пътния полицай, спешните телефони, на които могат да звънят. Засегната е темата и за наркотиците. Бройките на тези материали за съжаление са ограничени, поради това през следващата година ще бъдат раздадени и в други населени места. Важното е, че това което се работи като превенция от години продължава.
По съвместна инициатива с Цветана Радева може да се организира едно предколедно състезание по безопасност на движението, а също така и конкурс за рисунки. Има традиция тези състезания да се организират съвместно с Регионалния инспекторат по образованието.
Това, което тревожи най-много служителите на ОДМВР е темата за неправоспособните водачи и купуването на мотоциклети на малолетни и непълнолетни. Ще бъде засилена работата с родителите, изключително се разчита на служителите на реда и на медиите. За да можем да предпазим децата си, трябва повече да общуваме с тях. Основана грижа на родителите е да възпитават добре децата си, а не да се хвърля вината върху училището или полицията, защото всяко дете расте в семейна среда и тази среда е определяща за неговото възпитание. Трябват съвместни усилия и грижи за да опазим децата си.
Началникът на РПУ Стоян Димитров каза: „Първата ни задача не само като полицаи, но и като родители, е да осигурим добро детство на децата ни и да ги предпазим. Затова пред ОУ „Тодор Влайков“ сутрин и в голямото междучасие патрулира кола на РПУ и следи за безопасността на децата. Районът на действие на РПУ – Пирдоп е огромен – 1550 кв.км, намиращ се в 7 общини и не може да се осигури контрол навсякъде, но въпреки това се полагат огромни усилия от служителите на реда.
Има три фактора в оформяне характера на едно дете: училището – средата – родителите. Ние влияем върху средата, в която се движи детето, а по отношение на училището и семейството грижата е на учителите и родителите. Затова молбата на служителите на РПУ е, родителите и учителите да ни помагат, за да решим това уравнение с три неизвестни.“
Нели Иванова: „Ще имаме три срещи, с инспекторите на детска педагогическа стая и с кварталните инспектори по темата за наркоманиите, като имаме идея да поканим специалисти от института по психология към МВР, и деца от ученическите парламенти, които ни помагат /деца обучават деца/. Областната дирекция счита, че темата е особено важна за децата и това което правим като превенция още от 1998 г. до сега, дава добри резултати“.
Динчо Рашев: „На територията на РПУ – Пирдоп в сравнение с миналата година значително е намалял общият броят на ПТП, на тежките произшествия с 4, на броя на загиналите с 7. Броят на ранените е с 2 повече в резултат на това, че при едното произшествие са ранени 6 човека. ПТП с участие на пешеходци през периода са 5, като при 3 от тях за това са виновни пешеходците, които са се движили неправилно по пътното платно. Ранените са 4, загинал е 1. Тежките ПТП с деца и юноши са 1 брой с 1 ранен. Произшествията с мотоциклетисти са 3, при които има 2 ранени и 1 убит. За деветте месеца на годината са съставени общо 1052 акта, от тях за превишена скорост 88, за алкохол 111, за управление без колани и каски 206, за управление без свидетелство 171. От направената статистика е видно, че голям брой водачи продължават да не ползват колани, да управляват МПС с превишена скорост, а също така без свидетелство за правоуправление и под въздействие на алкохол. Поради това ще бъде засилен контролът към тези нарушения.
С настъпването на зимния сезон е важно водачите да обърнат внимание на техническото състояние и оборудване на автомобилите си: спирачни системи, оборудване със зимни гуми и т.н. Да се има предвид заледяването на пътищата. Това са основни задължения на водача, за да бъдат предотвратени произшествия.“
Нека всички граждани бъдем отговорни, като водачи на автомобили и като пешеходци, за да бъдат по-малко убитите и ранените по пътищата на България.

Христина Петрова

Добави коментар