„Аурубис“ инвестира в знаещите и можещите

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Както многократно писахме, тазгодишният акцент в спонсорската програма на Аурубис България е в инвестирането в младите хора, в областта на културата, образованието, в талантите, в можещите, знаещите и искащите да се развиват деца от района. В тази насока са изработени два проекта от екип в състав – Драга Сапунджиева – координатор „Административно дело“, Антоанета Златанова – специалист „Административни дейности“ и Величка Денкова – отдел „Комуникации“. Единият е „Летен езиков лагер“ в гр. Ларнака, Гърция, който бе организиран за учениците от двете средни училища в Пирдоп и Златица. Вторият е свързан с участието на фолклорна формация „Луди-млади“ в „Европеада 2010″ – гр. Болзано, Италия.
И двете инициативи са приветствани от изп. директор на Аурубис – Никола Треан, който е твърдо убеден, че най-добрата инвестиция е в младите хора.
За двата проекта са проведени конкурси. Избраните за летния лагер са Цанка Николова и Даниел Илиев от СОУ „С. Савов“- Пирдоп и Ивелина Стайкова и Диана Антонова от СОУ „Св. Паисий Хилендарско“ – Златица. Възможността да отидат и да представят България във фестивала в Италия печели формацията „Луди – млади“, с ръководител Петър Грамов. В нея участват танцьорите – Недка Костова, Симона Златанова, Цветина Ефремова, Богдан Луканов и Владимир Владимиров и оркестрантите Димитър Стойков, Кузман Кузманов, Тошко Тодоров и Петър Грамов. Знаменосци са Петрана Грамова, Димитър Димитров и солистка – Цвети Грамова.
На 4 август в „Аурубис“ двете групи се събраха за да обменят своите впечатления, мнения, препоръки за следващите проекти.
Драга Сапунджиева откри срещата. Тя изрази радостта си, че изборът им е бил отличен и се надява тези два стартови проекта да са били успешни. Целта е постигната, а именно един много добър старт за тези млади хора – шанса да покажат възможности, потенциал и талант.
Първи споделиха впечатленията си младежите, които са били в Гърция. Всички те изразиха удовлетворението си от общуването на английски език, станало възможно благодарение на добрата подготовка, която са получили от българските си учители, а след това и от преподавателите в лагера. Разбира се, изразиха радостта си от новите приятелства, които са създали и се надяват да запазят дълго време.
Представителите на Аурубис ги увериха, че и занапред ще има такива проекти.
След това и втората група показа, с какво е впечатлила публиката в Италия. „Луди – млади“ бяха подготвили презентация с любителски видеоматериал. С това те се опитаха да накарат присъстващите поне за миг да усетят, това, което те са изпитали там. За тях думите не стигаха. Във филма те представиха моменти от пътуването си до Италия, от участията и представленията им. Изявите им са били на различни сцени и форуми, по площади и паркове в гр. Болзано. Всички единодушно изразиха удовлетворението си, че са представили чудесно нашата държава и фирма „Аурубис“. Интересът към „Луди – млади“ е бил много голям, както от стана на медии, така и от страна на самите участници във фестивала и на публиката. Там са срещнали и много българи. Като участници в парада са били единствената група, която хем е свирела, хем е танцувала. Близо два километра и половина са преминали, играейки Дайчовото хоро. Докато гледаха кадрите те сами се чудеха, как са издържали, но знаят че еуфорията и тонусът са ги крепили, както и насладата от това, че хората им се радват, оценяват ги и ги поздравяват.
Формацията, е посетила и фирма „Аурубис, Италия“ в гр. Авелино, за да предадат поздрави от колегите им тук. Там всички са спрели работа, за да ги погледат. Дори са написали писмо до българските си колеги, в което изразяват възхищението си към талантите.
В края на срещата, в знак на искрената си благодарност за предоставената им възможност да покажат таланта си и зад граница, формацията подари диск с филма, снимки от Италия и сувенири на екипа на фирмата.

Добави коментар