Амбициозна програма за предстоящите празници

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По повод предстоящите празници през м. февруари и м. март, ръководство на Читалище „Хр. Ботев“ – с. Антон е подготвило изключително богата и амбициозна програма, в която са предвидени серия от разнообразни тържества. По повод Свети Валентин и 1-ви март читалищните дейци, съвместно с деца от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ са изработили валентинки, картички, цветя, мартеници и други празнични изделия, които ще се продават на организирания базар. Той ще бъде открит на 11 февруари от 17 часа. На същия ден читалището е организирало и отбелязването на празника – Трифон Зарезан с конкурс за дегустация на вино, под надслов „С любов към виното“, който ще се състои в бистро „Антон“.
По повод годишнината от гибелта на Апостола, на 17 февруари в читалищния салон ще бъде представена постановката „Великденско вино“ от Константин Илиев, режисьор Христо Стойчев.
Националният празник 3-ти март, ще бъде честван от 18.30 ч. с концерт на местни самодейци.
На 6 март е християнският празник Сирни Заговезни.
Кукерските игри са един пъстър, одухотворен предпролетен народен обичай. Векове наред в края на зимата те са се чакали и посрещали с голям интерес от млади и стари. Летоброенето не помни кога точно са се родили кукерските игри, но началото им е в далечното езическо минало. Произходът на този народен обичай е свързан с мечтата на земеделския стопанин за по-голямо плодородие. Чрез кукерските ритуали човекът в миналото се е стремил по магически начин да въздейства на природата, вярвайки, че колкото по-високо скачат кукерите, толкова по-високи ще израснат земеделските култури, колкото по-далече се чува железният звън на хлопките и звънците, толкова по-далече ще бъдат прогонени злите духове и болестите.
В Антон празникът ще бъде отбелязан с кукерски игри на площада на селото от 18.30 часа.

 

Добави коментар