Абитуриентите на 24 май

Училище с високи успехи

На 24 май, както всяка година, дворът на СОУ „С. Савов“ бе изпълнен с настоящи и бивши ученици, с настоящи учители и учители пенсионери, с много гости, дошли за да участват в празника. Прозвуча химнът на България и училищното знаме бе посрещнато под тържествения ритъм на барабана. Талантливите певици от вокалната група на Мариана Върбанова за пореден път се изявиха превъзходно, след запомнящите се изяви на концерта на училището и на коктейла за просветните и културни дейци. Изнесен бе кратък рецитал с текстове от История Славянобългарска и стиховете на Вазов за Паисий – най-подходящите слова за празника на българското четмо и писмо.
В своето слово директорът на гимназията Цонка Чилова призна че е най-щастливият директор не само в Софийска област. И то е, защото възпитаниците на гимназията жънат успех след успех, победа след победа в различни дисциплини в национални и международни състезания, конкурси, олимпиади. Трима от абитуриентите са вече студенти, а дори и най-малките ученици следват пътя на по-големите. Двамата най-изявени зрелостника са Николинка Груйкина /която на предварителните изпити във ВУЗ е получила оценки 6.00 и 5.98 и получи грамота и часовник/ и знаменосеца на училището Симеон Добрев, който бе удостоен с почетния знак на СОУ „С. Савов“, като първенец на випуск 2008.
Директорът Цонка Чилова обяви, че от следващата учебна година се учредяват още две награди – за ученик с изяви в хуманитарната област и литературата на името на Веселина Георгиева, чиято внучка присъстваше на празника и на проф. Димитър Павлов, чието име ще носи новият кабинет по информационни технологии.
Кметът на община Пирдоп Антоанета Илиева поздрави учителите и учениците и поднесе за празника кошница с цветя.
Накрая на тържеството настъпи и най-трогателният момент – прощаване с училищното знаме на дванадесетокласниците с класен ръководител Мария Тодорова, които от утре поемат по различните житейски пътища.

Празнува най-младата гимназия

Пременени, с приповдигнато настроение, ученици и родители, учители и граждани изпълниха сутринта на 24 май двора на украсеното СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Златица, за да отпразнуват най-светлия и единствен празник на писмеността, просветата и културата. Пред входа на училищната сграда бе поставен голям портрет на светите братя просветители.
В съответствие с ритуала тържествено бе издигнат националният флаг на републиката, с изслушване на химна. Неостаряващият учител по физическо възпитание Райко Георгиев рапортува отривисто на директора на училището Нели Стефанова, че учениците и учителите са построени по случай празника, след което по команда знамето дефилира пред тях.
Тържеството бе открито от директора на училището. В словото си тя изтъкна, че отново се прекланяме пред великото дело на светите братя Кирил и Методий. Благодарение на него българският народ е оцелял през вековете, а днес в ЕС нашата азбука е равностойна на другите. Нели Стефанова честити празника на всички и отправи към тях най-добри пожелания.
Поканената на тържеството Нонка Каменова, кмет на община Златица произнесе приветствие. В него обаче тя пропусна да каже, че проблемите на образованието не я интересуват. В разработения от ней бюджет за 2008 г. Не бе предвидена нито една стотинка за завършване строителството на разширението на училището. Вече седем месеца Нонка Каменова не желае да се срещне с фирмата-строител „Радованов и Младенов“. Добре че ОбС реши да се заделят 64 хил.лв. за строителство на училището. Тогава в знак на протест, кметът на общината демонстративно напусна заседанието на ОбС. По нейна вина на учителите не бяха изплатени навреме допълнителни премии по случай 24 май, съгласно Наредбата за заплатите в средното образование.
Тържеството в училището продължи с тържествен водосвет, извършен от отец Йордан Георгиев. Прозвуча тържествената „На многая лета“, след което последва поръсване с вода за здраве и успех. Девойки поднесоха гирлянд, а вокалната група изнесе пъстър концерт.

Щастлив 9-ти випуск

Тази година завърши 9-тият випуск на Частна профилирана гимназия по чуждоезиково обучение – Челопеч. На 24 май пред сградата на училището се проведе вълнуващо тържество за изпращане на 36-те абитуриенти. Млади и красиви, весели и засмени, с разнообразни тоалети и прически, довчерашните ученици прекрачиха прага на другата по-отговорна и сериозна част от живота. Не по-малко от тях се вълнуваха родителите и близките им, които не можеха да им се нарадват. Сред тях бяха сем. д-р Маргарита и Йордан Йорданови – родители на три дъщери. Тяхната дъщеря Виктория също бе абитуриентка. Бащата се пошегува, че тя е третата по ред абитуриентка, след което се очакват три сватби.
Гости на тържеството бяха Робърт Хауи – главен мениджър на „Челопеч майнинг“-ЕАД, предприятието, което е собственик на гимназията, Нина Калоянова – секретар на община Челопеч, Мариана Томчева – „Връзки с обществеността в „Челопеч майнинг“ – ЕАД и др.
Тържеството бе открито от ученик и ученичка с възторжени поетични слова за възхвала делото на Св. Кирил и Методий. Те дадоха думата на Робърт Хауи да отправи пожелание към абитуриентите. Той благодари за поканата да присъства на празника на младите хора и да бъде заедно с тях. За него е било голяма чест, че е имал удоволствието да работи с учениците и се радва, че присъства на този чудесен празник. В продължение на две години е имал възможността да познава повечето от абитуриентите, и се радва, че те продължават да бъдат шумни, чувствени и щастливи. Той спомена името на Ралица, което предизвика възклицания. Робърт Хауи пожела на всички успех на предстоящите матури и кандидат-студентски изпити и изрази увереност, че те ще успеят навсякъде. От свое и от името на ръководството той поднесе голяма кошница с цветя.
Секретарят на общината прочете Поздравителен адрес на кмета на общината и общинската администрация. В него младите хора се поздравяват с успешното завършване на една стъпка от живото им и започването на един по-самостоятелен етап от него. Предстоят им да изживеят много прекрасни мигове, но и горчивини. Няма пряк и лесен път към мястото, където всеки иска да отиде. На абитуриентите им предстои да продължат по пътя на знанието, за което трябва да стъпват уверено, с гордо вдигната глава, да бъдат твърди и непоколебими. На всички тях ръководството на общината пожела успешен път в живота.
Беше прочетен поздравителен адрес до колектива на ЧПГЧО и випуск 2008 г. от кмета на община Пирдоп Антоанета Илиева.
След тържествените слова, по утвърдена от няколко години традиция, един по един абитуриентите бяха извиквани пред естрадата да получат роза и писмен свитък. За всеки от тях, написан в хумористична форма, бе прочетен куплет, показващ основните черти на характера и поведението на ученика, което предизвика бурен смях. По-късно във фоайето на училището за абитуриентите, учителите и техните родители бе даден коктейл. До късно през нощта без умора продължиха песните и танците, финал на детското безгрижие и старт в истинския живот.

Празник хубав, многоцветен!

В късния следобед на 25 май, абитуриентите от ПГМЕ изпълниха улиците на Пирдоп, площада при автогарата и двора на гимназията с пъстротата на тоалетите, балоните, клаксоните, возилата. Наред с най-луксозните лимузини и джипове имаше престар москвич, конска каруца и камион. С гръм и трясък колите паркираха на плаца, където ги очакваха техните по-малки съученици, учителите, родителите и многобройна любопитна публика. За официалната част бе подготвена импровизирана богато украсена арка, а на асфалта – пътека, символично посипана с розов цвят. Тази година своето образование в ПГМЕ завършват 79 зрелостника. Най-изявените от випуск 2008 са Стоян Зяпков и Петя Георгиева.
Абитуриентите, заедно с класните си ръководителки Анета Даракова, Емилия Азманова и Ирина Караджова влязоха в сградата на училището за последния час на класния. Директорката на гимназията Ненка Рашева удари последния звънец. Тя отправи приветствени слова към младите хора, които от утре ще поемат своя път в живота и им пожела здраве и успехи. Знаменосците предадоха знамето на новоизбраните, след което всички го целунаха за сбогом. След тържествената част всички се отправиха към балната вечер в ресторант Средногорие.

One thought on “Абитуриентите на 24 май

Добави коментар