Шоу на колела

Едно от реномираните училища в района е Аграрно-техническата професионална гимназия в Златица. За новата учебна година е организиран прием за специалностите: „Автотранспортна техника“, „Механизация на селското стопанство“, „Икономика и мениджмънт“, и „ Електрически инсталации“. Всички ученици имат право да се явяват на курсове за управление на МПС категория „Т“, „В“, „С“, „Твк-3″, „Ток-Г, „Ток-М“, за управление на пътно-строителните машини и заваряване.
Предстои и лицензиране на категория „А“ за мотоциклети.
За да се покаже нагледно каква техника притежава училището и каква друга използва в учебния процес, както и да се демонстрира сред младите майсторско управление и безопасност на движението, ръководствата на АТПГ организира на 2 юни „Шоу на колела“, което се проведе на учебния полигон в Златица. Присъстваха много граждани, между които бивши ученици, завършили някогашния ТМСС, както и кандидати да продължат образованието си в това училище.
Присъстващите имаха възможност да видят товарния автомобил „Щаер“ на който се извършва обучение за категория „С“. Този автомобил е подарен на гимназията от фирма „Златанови – Златица“ – ООД. Със своите параметри, машината изпълнява европейските изисквания, които се въвеждат задължително от следващата година – дължина не по-малка от 8 м. и обща товаримост над 12 тона. Този автомобил тежи 15 т. и притежава необходимите системи за блокаж на спирачките, двойни скорости – бързи и бавни, сервоусилватели. Освен за категория „С“, на този автомобил се обучава и за категория „СЕ“- с ремарке.
Училището разполага с още един 40-тонен автомобил „Мерцедес“, подарен от „Геотехмин“. Сключено е шефство със специализирания сервиз „Мерцедес“ – София, като техен представител идва в АТПГ, среща се с учениците, дава им допълнителни часове, след което той си избира специалисти и ги назначава на работа в сервиза.
За специалността „Механизация на селското стопанство“ на разположение са трактори. Учениците от XI клас се явяват най-напред на изпит по Закон и правилник, а след него на изпит по управление на трактор.
В XII клас продължават за категориите „В“ и „С“. Обучението за придобиване на правоспособност е безплатно, като само за категория „С“, курсистите си плащат горивото. Също така има комбайни „Колос“ и „Нива“, две сенопреси, както и прикачен инвентар при обучение за оране и фрезоване.
За придобиване на категория „В“ училището разполага с два леки автомобила „Фолксваген-голф“ „Пежо 206″. Единият автомобил е също подарен от фирма „Златанови-Златица“ – ООД. За обучение по управление на пътно-строителна техника, тази фирма предоставя свои машини фадроми, специализиран автомобил с вишка, багери и др.
Шоуто бе открито с кратко слово от директора на АТПГ инж. Магдалена Иванова. Тя благодари на присъстващите, дошли на празника на техниката и механизацията и за проявения им интерес какво са научили учениците по практика, както и какво става, когато човек и машина работят в синхрон.
Първата демонстрация бе извършена от Методи Петров, Димитър Ранчев и Николай Мишев от XI клас, които показаха завидно умение при управление на класен трактор с и без ремарке през граничен проход и движение по крива линия – „змейка“.
Следващата демонстрация бе управление на лек автомобил. За проявено майсторство публиката награди с аплодисменти ученичката от XII а клас Ани Красимирова. Тя показа потегляне на преден и заден ход на естакада под наклон, движение по „змейка“, паркиране под ъгъл 180 градуса и перпендикулярно гариране. След нея демонстрация с лек автомобил направи Тони Дюлгеров от XII б клас обучението за категория „В“ се води от Нинко Филипов и Цветан Николов.
Учениците участваха в забавна викторина „Познавате ли пътните знаци“. При показване на пътните знаци всички отговориха правилно на въпросите: Какво е тяхното значение и към коя група принадлежат. Директорът на училището ги награди с пътни карти на България.
Голям интерес предизвика демонстрацията с пътно-строителна техника, наречена „Танцуващи багери“. Тя бе извършена от водачи на ПСМ, работещи във фирмата „Златанови – Златица“ – ООД, завършили АТПГ. Те показаха майсторско управление от висша степен и пълен синхрон, с който показаха какво може да се получи, когато човек и машина се слеят в едно.
„Шоуто на колела“ завърши с демонстрация, осъществена от рокерите от местния клуб „Средногорие“. С този празник училището се отвори още повече към хората, особено към младите и вероятно много от тях, според интересите си, ще предпочетат да учат в това реномирано учебно заведение.

 

Добави коментар