Фитнес-клуб „Дупката“ – за ентусиасти от ентусиасти

Емил Емилов е на 35 години, от Варна. На 15 години напуска България с родителите си и заминава за Германия. Завършва информатика в Берлин и дълго време работи по специалността си.

За Пирдоп научава от свои приятели, които дошли да живеят тук. Със съпругата си, Филипа Любенова, се запознава, когато е на гости при приятелите си. Живеят известно време в Германия, след това четири години в Австралия.
Имат дъщеря Александра, на две годинки и половина. При едно от гостуванията им в Златица, Емил решава да се върнат да живеят в България.

– Г-н Емилов, как се роди идеята за нов фитнес клуб в Пирдоп?
– Когато се върнахме от Австралия да живеем тук, аз се сприятелих с много хора и като всеки уважаващ себе си мъж, започнах да посещавам местния фитнес. В интерес на истината, не бях доволен от качеството на предлаганата услуга и реших да предложа сделка на собствениците, които ми направиха неизгодна оферта и се отказах.
По това време, със сегашния ни треньор, Спас Спасов, вече се познавахме и той ме доведе тук, в бившата дискотека „Дупката“, която е на центъра в Пирдоп. Имаше търг, в който участвах и спечелих.
– С какви пречки се сблъскахте, когато решихте да реализирате идеята си?
– Ще започна с това, че 19 години съм живял в чужбина и съм свикнал на едно качество, което исках да пресъздам в България. Ремонтът, който направих е с качествени материали, уредите са качествени и чисто нови. Имах доста спорове с майсторите, защото исках нещата да се изпипат, а не да се прави през пръсти.
Търсех баланса между качеството, което исках да предложа на клиентите и качеството, което може да се постигне със средствата в нашия район.
Оказа се, че финансите не са най-големия проблем при започването на бизнес в България. Най-голям проблем се оказа самата държава. Очаквах да имам проблеми, бяха ми казали, но това ниво на бюрокрация, с което се сблъсках, го няма никъде по света. Например, каква полза, че има плосък данък 10%, с който се гордеем пред целия свят, след като аз губя толкова време и пари в разкарване от институция в институция. Все още очаквам становище от Костинброд, за което съм подал молба миналата година. Трябва да изхарча 50-70 лева за транспорт до там, за да платя 20 лева за една бланка. Няма начин тези неща да се уредят по интернет, трябва да се отиде лично. Това смазва малкия бизнес.
Пуснаха се и слухове, че пера пари. Което е най-малкото измислица! Парите, които печеля в компанията, в която работя, ги вкарвам тук. Аз работя по 9 часа на едната работа, и още 4-5 часа на ден тук. Така работния ми ден продължава около 14 часа.
– Бихте ли се занимавали и с друг бизнес след тези неуредици?
– Не знам дали бих се наел да правя друг бизнес в България. Често се шегувам, че някъде сигурно има закон лично за мен, който позволява на учрежденията да ме бавят, колкото си искат. Върнах се в родината си в момент, в който е в по-добро икономическо положение. Преди да заминем с родителите ми с часове нямаше ток, учил съм на свещи – аз това разбирам е положението да нямаш пари. Но сега не е така.
Тази бюрокрация, вече имам убеждение, че е направена да те държи малък, просто защото в един момент хората се предават. Аз също бяха на път да се предам. Държавата насърчава нещата да се правят нелегално. За всяка една дреболия трябва да се ходи до София, нищо не може да се направи по интернет, по пощата или по телефона.
– От кого получавате най-голяма морална подкрепа?
– Най-голяма подкрепа ми оказва моята съпруга Филипа, и нейния баща Иван, художникът от Златица. Дизайнът в залата е мой, но аз съм компютърджия, разработвам софтуер. Помогнах, където имаше да се свърши тежка физическа работа. Той организира хората и направи ремонта на голяма част от залата.
Искам да благодаря на семейството си за подкрепата и за търпението им. Благодаря също и на Милена Мачканова, която е председател на читалището, за това, че е откликвала нашите проблеми. Отношенията ни са много добри и коректни.
– Фитнес клуб „Дупката“ отвори врати на 17 декември миналата година. Колко са вече клиентите ви и какви са техните впечатления?
– Имаме издадени над 100 месечни карти! Това стана сравнително бързо и може само да ме радва. А отзивите са повече от добри, за което съм благодарен на нашите приятели. Те са доволни от това, което сме направили за тях. Имаме много клиенти, които са чужденци. Харесва ми фактът, че немските ни клиенти оценяват високо усилията ни.
Идват хора от различни населени места в региона, всичките младежи са при нас. Имаме и посетители над 50 години.
Поддържам страница и във Фейсбук, където редовно качвам информация за промоции и продукти – по този начин държа и обратна връзка. Ценя всяко мнение.
– Имате назначен главен треньор и изготвяте индивидуални програми. С какви уреди и хранителни добавки изпълнявате тези програми? Какви са цените за посещенията?
– Силовите уреди ни са българско производство, марка Ivan. Кардио уредите са марка Proteus и Оma: 2 бягащи пътечки, 4 крос тренажора, 2 вело-ергометъра и един гребен тренажор. Предлагаме също и фитнес аксесоари, като ръкавици, колани и др.
Добавките са много и различни: протеини, аминокиселини, гейнъри, креатини и мн. др. Работим със всякакви марки, по-известни са Ultimate Nutrition, PhD, Scivation, Gaspari, Scitec.
Месечният абонамент е 30 лева и абонамент със семейни карти, при който един член от семейството плаща 30 лева, а всеки следващ – по 15 лева. Цените за ученици са 2 лв. на тренировка и 20 лв. на месец. За един месец можеш да посещаваш клуба колкото пъти искаш, душовете се ползват безплатно, треньорът е на разположение. Мога да се похваля и с факта, че имаме австралиец, който е първия притежател на целогодишен абонамент и използва отстъпката да плати 10 месеца, вместо 12.
Имам връзки с всякакви доставчици и мога да намеря повечето неща, които нашите клиенти си пожелаят, дори и да ги нямам в наличност. Всяка седмица правя по една-две големи специални поръчки.
– Има ли интерес от страна на дамите към фитнеса? Какви са наблюденията ви?
– Да, почти половината от посетителите ни са дами. Те също са много чувствителни на тема качество. Постарал съм се в техните дамската помещения например да има големи огледала, сешоар, лосион за тяло, дезодорант и други козметики.
В тяхната секция имаме осем кардио уреда – двете бягащи пътеки са най-скъпите ни уреди. Много полезен уред е Летящия Холандец. Той е като крос тренажор, но е така направен, че не се усеща как се изкарват 40 минути на него. Много е ценен за горене на калории.
– Прави впечатление изрядната чистота и свежестта на въздуха. И че тук не се пуши …
– Така е, защото аз държа всичко да е професионално и перфектно. Всеки ден се чисти основно цялата зала. Инсталирали сме най-добрите климатици, те пречистват въздуха и го насищат с озон, направихме нова климатична инсталация. След 1 юни тази година влиза в сила забраната за пушене в закрити помещения и съм горд, че в моята зала това се спазва.
– Чувствате ли се удовлетворен от постигнатото? Имате ли нови идеи, които да предложите на клиентите си в бъдеще?
– Да, наистина съм удовлетворен от постигнатото. До март планираме да монтираме и солариум. Ще ми се да направим и сауна, като това ще покрие до някаква част целостта на предлаганите от фитнес клуба услуги. Ще разнообразим интериора с табло за постижения, ще организираме някакви състезания. Имаме да градим още куп неща.
Искам да предложа такава услуга, каквато съм свикнал да получавам в другите държави. Хората все още не могат да приемат това отношение към тях – че си любезен и се усмихваш, което за мен се разбира от само себе си.
Имаме възможност и знания за всякакъв вид цели – това е фитнес зала за ентусиасти от ентусиасти.

Интервю на Александра Тодорова

Фитнес клуб „Дупката“ Пирдоп
Работно време:
7:00 – 21:00 понеделник до петък
10:00 – 21:00 събота/неделя
Почивен ден: няма
Телефон: 0887688402
Сайт: facebook.com/fitnesspirdop

Добави коментар