Първи ротари парк у нас – щедър дар за децата от района

    

На 4 юли Ротари клуб – Пирдоп откри първият етап от реконструкцията на парк „Дружба“ в Пирдоп с неповторимо детско парти. Десетки деца и родители присъстваха на този необикновен празник. Паркът наистина е станал неузнаваем – пъстроцветни къщички, пързалки, въртележка, влакче, люлки и какво ли още не! Специално за това първо по рода си детско парти бяха поканени клоуни, които увличаха многобройната детска публика в разнообразни състезателни игри, поощряваха ги да рисуват върху новия асфалт, раздаваха награди и подаръци.
Гости на тържеството бяха голяма част от ротарианците. То бе открито от първия президент на клуба Симо Симов, който благодари на всички, които са взели участие в изграждането на това детско селище и най-вече на досегашния президент Стойно Стойнов за огромните му усилия и организаторски способности, както и на Красимира Гюлеметова, която също сериозно се е ангажирала с много ентусиазъм и любов в реализирането на този проект. Трикольорната лента, която бе опъната от досегашния президент Стойно Стойнов и неговия наследник на този пост Дамян Ненов, бе тържествено прерязана от Радка Велева, станала приемно семейство на две деца, която на първия ротариански бал бе избрана за личност на годината.
Ротарианците призоваха гражданството сътвореното от тях да се пази, за да могат да му се радват деца и младежи от всички възрасти. Те възнамеряват през следващата година паркът със спортните съоръжения да бъде изцяло завършен, а след новото му озеленяване да стане една истинска зелена перла в индустриалния ни район.

 

Вложихме много труд и сърце

Красимира Гюлеметова – секретар на
Ротари клуб – Пирдоп, пред в. Камбана

Тази Ротарианска година, която завършва на 30 юни, беше много силна. Това се дължи на целия ръководен екип, но преди всичко на досегашния президента Стойно Стойнов. Някой трябваше да даде тласък на тези програми, които още от самото начало на създаването на Ротари имахме намерението да осъществим. Имахме амбицията и желанието да се направи такъв парк. И слава Богу, най-после го направихме.
Започнахме от оградата, която беше възстановена, мозайките и оградните пана, направихме самостоятелна сонда и разводка на всички точки в парка, за да можем да поливаме навсякъде, без да се ползва питейна вода, направиха се алеи за каране на ролери, на велосипеди, както и оборудването на цялото това селище с къщички, люлки, въртележки и т.н. Изхвърлихме 17 камиона боклуци – храсталаци, дървета, счупени съоръжения, боклуци, повече от 7 камиона строителни отпадъци, които трябваше да ги изхвърлим, за да можем да направим съоръженията. Паркът светна. И сега се радваме много, защото виждаме, че децата има къде да играят.
Ние положихме много усилия, вложихме много средства, но преди всичко дадохме сърцата си в този проект. За изпълнението на първият етап от парка Детско селище бяха вложени 97 000 лв. Част от тези пари, в размер на 15 500 лв. бяха събрани на Благотворителния коледен бал, в който участваха бизнесмени и фирми от района. Челопеч Майнинг и Кумерио Мед помогнаха с по 2 000 лв. за изпълнението на тази част от проекта. Много от самите ротарианци, извън бюджета на клуба, участваха допълнително с по 10 000 – 12 000 лв. като пари, материали, работници и техника. Искам да спомена някои от тях – „Симов ойл“, с управител Симо Симов, „Химгардсистем“, с управител Красимира Гюлеметова,
„Пирдоп инвест“, с управител Йордан Биков. Моторът, инициаторът и главният двигател на всичко, което се случваше през цялото време на изпълнението, бе президентът на Ротари клуба Стойно Стойнов, който вложи не само пари и сили, но включи и цялото си семейство в общата кауза. Днес детското селище е факт, който не би бил изпълним без допълнителната помощ и прякото участие на фирма „Рейж“, с управител Георги Ватахов, на фирма „Аргус“, с управители Цветан Райков и Васил Кафеджиев, фирма „Полистрой“, с управител Петър Чобанов, на „Сидигруп“, с управители Симеон Николов и Станислав Пенев, на „Олопласт“ АД и приятелите Дамян Ненов и Иван Панков, фирма „Индстрой“, с управител Ангел Геров, на всички приятели ротарианци. Искам да благодаря от мое име и от името на всички членове на Ротари клуб Пирдоп специално на фирма „Стройинженеринг“ и неговия управител
Иван Миндилов, който се вълнуваше заедно с нас и дари над 5 000 лв., под формата на материали за изпълнението на проекта, на сърцатото семейство Венкови, които от самото начало застанаха до нас и ни помагаха с всичко, с каквото можеха. През цялото време ние не само използвахме тока на фамилията, за да включваме машините и съоръженията, но превърнахме дома и двора им в склад на материали и машини до самото завършване на етапа. Сърдечно благодарим на всички, които ни помогнаха за осъществяването на парка
Искахме да открием този първи етап на парка на 1 юни, но за съжаление не успяхме поради много причини. Имахме доста разочарования, защото сутрин откривахме разрушени неща, които предишния ден сме направили, от недоброжелателни граждани, или зле възпитани деца, което ни бавеше. Имаше, разбира се, и природни причини, период с много дъждове, което също ни попречи. Независимо от това, откриването на парка е факт, децата бяха нетърпеливи, те имаха нужда от него и от тези съоръжения, които доставихме за тях. И сега ние сме много щастливи, че идват цели семейства, като на пикник, да се забавляват, да играят, да ходят по тревата…
Появиха се деца с ролери, с колелета, въртележката нямаше още седалки и не беше завършена, а децата бяха накацали като врабчета по нея, толкова нетърпеливи в очакването на този факт.
Ние сме горди, защото това е първият ротари парк в България и приятелите ни от Карлово, които ни подариха чешмата ще последват нашия пример в техния град.
Дейността ни през тази година е забележителна – защитеният дом за деца сираци след 18 години, прекрасните исторически атласи, изключително качествени като съдържание и като оформление, които дарихме на читалищата, както и на пет световни библиотеки, за да могат децата да се докоснат до истината. Една наистина много наситена година, но от всичко най-много се радвам, че успяхме да зарадваме децата. И откриването беше насочено към тях – с клоуни, с веселби, един празник, в който децата да играят, да танцуват, а не те да правят програма, за да забавляват майките и татковците. Защото това е тяхното селище, това е техният парк.
Но аз бих искала да помоля по-големите деца и обществеността в Пирдоп да пазят това, което сме направили и да имат търпение. Защото за следващия етап ние ще направим през тази и следващата година спортната площадка, която ще бъде многофункционална – за волейбол, баскетбол, за тенис, с трибуни, с осветление, така че до късно да могат младежите да спортуват, да се правят състезания, включително и да могат да си организират някакви тържества. Възможностите, които паркът ще дава, ще могат да бъдат използвани от хора на различна възраст. Направихме алейки, където да могат да се разхождат майките с количките, има и рампа за хора, които са с увреждания, които да могат да влизат с инвалидни колички. Искаме всеки да намери своето кътче, където да се чувства добре в този парк.
Какво ни предстои? След отпуските през септември, ще започне строителството на спортната площадка, ще се направи висока ограда, специално осветление, ще се направят трибуни на нива, за да може да се привлича публика за тези спортни изяви на различни по възраст спортисти – да могат да тренират, да спортуват, да им бъде интересно. Площадката, която е със старата чешма – да започне и тя да работи, да приключим със строителните работи, за да може да преминем към озеленяването, за да стане паркът не само функционален, но и красив.
Бих искала да се обърна към децата и гражданите на Пирдоп. Молим ви, имайте търпение! Ще направим всичко! Ако не ни помагате, поне не пречете. Разбира се, ще се радваме на всяка помощ, защото ние сме решени да довършим този проект докрай. Трудно можем да кажем от сега колко ще струва цялостното му изграждане. Първоначалните ни сметки бяха за 200 хил. лв., от които 97 хил. лв. вече сме вложили. Със сигурност няма да ни струва по-малко спортната площадка, осветлението, пейките. Възможно е и да станат повече. Но ние го правим от сърце, с много любов, за всички млади хора от района.

На 5 юли, когато беше официалното предаване на пълномощията и отговорностите от страна на досегашния президент Стойно Стойнов на новия – Дамян Ненов, беше направен преглед на всички неща, изпълнени от Ротари клуб до тук през годините. Всяка една година е имала своя отпечатък, своята насоченост. В началото имаше повече благотворителни акции – подпомагане на бедстващи хора от наводнението, болни деца, семейството в Ямбол след пожара. И ние поканихме обществеността – бяхме поканили всички кметове от района, медиите, за да се даде гласност на нашите усилия и дейност. Ротари има желание да направи много неща, но без помощта на общините, без подкрепата на обществеността – трудно бихме могли да постигнем това.

Добави коментар