На Сирница- пищни кукерски тържества

 

 

 

 

 

  

                                          

Община Челопеч

Сирни Заговезни е празник, който е свързан с Великденския календарен цикъл. След този празник започва строгият 40 дневен Великденски пост. Нарича се още Сирни поклади или ората. Богатата обредност на този празник се допълва от Кукерските игри. За Челопеч те са един от най-значимите за селото празници, които вече са се превърнали в негов символ. Заслугата за изключително високото ниво на този традиционен фолклорен фестивал е на кмета на общината инж. Алекси Кесяков, неговия екип от общинската администрация.Празникът Сирни Заговезни е притегателна атракция за многобройната публика. В Челопеч има два кукерски клуба – „Златното руно“ и „Златните мечки“, които участват в различни национални фолклорни фестивали и жънат награди.
Събитието Сирница в Челопеч е стойностно и с това, че и най-мъничките жители на общината участват в маскарада и се възпитават в духа на старите традиции и християнски обичаи.
На широкия площад на селото бе издигната оригинално окрасена естрада, от която компетентното жури имаше възможност да наблюдава участниците. В центъра бе подготвена купата, от която вечерта щеше да пламне обредният огън.
Водещите на празника Диана Петрова и Веселин Рогачев поздравиха присъстващите с празника Сирница и с умело подбрани текстове представиха неговата същност и традиционни проявления. Думата бе дадена на инж. Алекси Кесяков, който поздрави челопечани и гостите на общината с един от най-големите празници на Челопеч, който с годините се е превърнал в емблема за селото. На всички той пожела здраве и успешно представяне на участниците.
Празникът започна с автентично представяне на обичая „Прошка“ и „Комкане“, изпълнен от самодейци при читалище „Труд и постоянство“ – Челопеч, след което се завъртяха орите – един от основните елементи в тази празнична обредност.
Журито, с председател д-р Стефанка Кръстева бе разделено на два екипа, които отличаваха съответно най-добрия карнавален костюм и най-добрата кукерска маска.
Под внушителното звънтене на чановете започна дефилирането на индивидуалните участници до 12 години и над тази възраст. Пальчовци, супермени, пирати, снежна кралица, Пролет, Кума Лиса и Кумчо Вълчо, гейша, циганка, котки и какви ли не още превъплащения
събраха овациите на публиката.
След карнавалните изяви, публиката има възможност да се наслади на пищния кукерски маскарад и автентични ритуални игри и сцени. Участниците се появиха в обредни костюми, направени от животински кожи. Много важен елемент от кукерското облекло е маската, както и колана с чановете. Някои от тях тежат около 3 кг. Чановете засилват магическия заклинателен ефект на кукерите, чрез който плашат и гонят всички зли сили. Журита бе затруднено да открои най-добрите. „Златните мечки“ представиха прекрасно своя изпипан по всички правила ритуален спектакъл, а „Златното руно“ впечатли публиката с мащабността на изявата си, с изключително внушителните маски и големия брой изпълнители.
И тази година при отлична организация премина този чудесен празник Сирница, който успява да впримчи в една идея и млади и стари.
За всички участници бяха предвидени грамоти и награди.

Класирането:

Карнавални костюми

Индивидуални до 12 години:

І място – Радина Караджова – Палячо
ІІ място – Мадлен Нистерова – Кармен
ІІІ място – Силвия Николова – Снежната кралица
ІV място – Божидара Пушкарова – Пролет
V място – Иван Минков – пират

Групови:

І място – „Кума Лиса и Кумчо Вълчо“ Нанси Найденов и Роберто Рядков
ІІ място – „Три синджира роби“ – ОУ“Св.Св.Кирил и Методий“
ІІІ място – „Свинарят“ и „Четирите сезона“

Индивидуални над 12 години:

І място – „Гейша“ – Мирела Илиева
ІІ място – „Циганка“ – Анелия Илиева

Групови:

І място – „Котки“ – Мирела Илиева и Ива Славчева
ІІ място – „Самотна майка“ – Радка Николова

Кукерски маски

Индивидуални до 12 години:

І място – Теодора Вретенарова – Мис Каприз
ІІ място – Илиян Лазаров – Земнородно чудовище
ІІІ място – Иван Иванов – Пеперуда
ІV място – Аня Кесякова – Зъл демон
V място – Илияни Маринов – Рогата сибирска мечка

Групови:

І място – Стефания Стефанова и Димитър Филипов –

Над 12 години

Индивидуални:
І място и специалната награда на журито – Илко Събев – Кукер Шаман
ІІ място – Георги Алексиев – Буйният козел
ІІІ място – Георги Събев – Рогатият
ІV място – Юлиян Миланов – Уникален
V място – Димитър Иванов – Перушинко

Групови:

І място – КК „Златните мечки“
ІІ място – КК“Златното руно“
ІІІ място – Старите мечки

 

Община Мирково

На 14 февруари от 13 часа започна традиционният кукерски фестивал в Мирково. Желаещите да вземат участие в конкурса бях над 40 – значително повече от миналата година. Освен традиционните кукерски маски, участниците представиха и няколко съвременни идеи – женски футболен отбор, фараон и камила, кръщене и т. н. Гости на празника бяха кукерите от група „Златните мечки“ – с. Челопеч, които огласиха центъра на селото с многобройните си звънци и обраха овациите на публиката с красивите си маски. Журито се постара да раздаде максимално много награди, особено на децата, които получиха играчки и лакомства. За доброто настроение на публиката, сред която имаше и гостите от околните населени места свиреше мирковската духова музика. Не липсваха и шарени сергии и гости от околните населени места. Вечерта край ритуалния огън се раздаваше халва, осигурена от общинската администрация.

 Община Антон

За жителите на село Антон може да се каже, че са едно голямо семейство, което задружно отбелязва национални, общински и православни празници. Това се дължи на личното участие на кмета на общината инж.Стоян Гарчев и на съпричастността на ОбА, Читалището и Училищното настоятелство и други обществени институции.
Пример в това отношение е ежегодното организиране и провеждане на празника Сирни заговезни. И тази година той се проведе в центъра на селото, където вечерта бе запален буен огън. Около него дузина кукери, в съпровод на оглушителен шум от чанове, обикаляха огъня за да прогонят злите сили извън селото. За големите имаше бяло и червено вино, а за децата – лакомства.
Кметът на общината поздрави жителите на общината по случай християнския празник, от който започва Великденският пост. Той им пожела да бъдат живи и здрави, да поддържат старите български традиции и самият той спазвайки ги, поиска прошка от своите съграждани. Като кмет той също им прости за всичко, в името на общите им усилия за издигане просперитета на общината.
Специално определено жури се затрудни да определи кои са най-атрактивните кукерски маски. Бяха класирани маските на Анатоли Георгиев, Велислав Стоянов и Илия Александров, които получиха парични награди. Такава бе дадена и на най-малкото кукерче – 4 годишният Георги Лумбев. Трио Ангелиеви изнесоха концерт под обилния снеговолеж.

 

 

Добави коментар