Лекоатлетически крос в памет на митрополит Серафим

На 15 октомври Спортно дружество – Пирдоп, със съдействието на община Пирдоп, проведе в градската градина регионален лекоатлетически крос, посветен на 189 г. от рождението на митрополит Серафим Сливенски – основател на Първото червенокръстко движение в България.
Участието беше масово. Присъстваха ученици от училищата в Челопеч, Златица и Пирдоп. Наградният фонд бе осигурен от община Пирдоп – книги и грамоти за спечелилите 1-во, 2-ро и 3-то място.
Състезателите бяха разделени в три възрастови групи момчета и момичета 5-6 клас, 7-8-9 клас, 10-11-12 клас.
Награди спечелиха:
I група: 5-6 клас момичета
1-во място – Тереза Иванова от СОУ „Сава Савов“
2-ро място – Полина Николова
3-то място Ивелина Ангелова
5-6 клас момчета
1-во място – Иван Мутафчиев от СОУ „Сава Савов“
2-ро място – Александър Александров
3-то място – Владислав Павлов
II група: 7-8 клас момичета
1-во място – Петя Алексиева – СОУ „Сава Савов“
2-ро място – Калинка Радева
3-то място – Полина Ангелова
7-8 клас момчета
1-во място – Атанас Ингилизов – СОУ „Сава Савов“
2-ро място – Мартин Андреев
3-то място – Николай Минчев
III група: 9-10 клас момичета
1-во място – Атанаска Минчева – ПГМЕ – Пирдоп
2-ро място – Теодора Вълкова
3-то място – Мария Ранчева
9-10 клас момчета
1-во място – Димитър Иванов – ПМГЕ – Пирдоп
2-ро място – Дамян Гайтанджиев
3-то място – Даниел Халков
IV група 11-12 клас момичета
1-во място – Василена Шентова – ЧПГЧО – Челопеч
2-ро място – Маряна Иванова
3-то място – Петя Пенкова
11-12 клас момчета
1-во място – Светозар Стоянов – ПГМЕ – Пирдоп
2-ро място – Мартин Николов
3-то място – Лукан Терзов

Христина Петрова

2 thoughts on “Лекоатлетически крос в памет на митрополит Серафим

 1. неполският епископ Йоан отслужи водосвет и освети параклиса “Рождество Богородично”, изграден от Българския Червен кръст на територията на Националния учебен център в с. Лозен.
  По време на Втората световна война на това място е имало лечебна база, в която Българската православна църква и Българският Червен кръст са полагали грижи за възстановяване на ранени войници от фронта. При осъществяване на своята хуманитарна мисия Българският Червен кръст през цялата си дългогодишна история е поддържал тесни връзки и е работил в сътрудничество с Българската православна църква. Създатели на БЧК са такива авторитетни и обществено признати личности като митрополит Мелетий Софийски, митрополит Серафим Сливенски, митрополит Климент Търновски /Васил Друмев/ и др. Стотици свещенослужители от цялата страна активно участват в червенокръстката дейност.
  Днес Националният учебен център на БЧК е специализирана база за професионално обучение на млади хора, които получават знания за хуманитарните ценности и идеали, придобиват умения по оказване на първа долекарска помощ и първа психологическа подкрепа, подготвят се за действия по време на бедствия, аварии и катастрофи, изучават спецификата на планинското спасяване и др.
  Официални гости на тържествената церемония бяха г-н Кирил Ананиев, съветник на Президента, доц. Красимир Гигов, Министерство на здравеопазването, гл. комисар Никола Николов, НС «Пожарна безопасност и защита на населението», г-н Стефко Бурджиев, Гражданска защита, г-жа Катя Паракозова и г-н Владимир Петров от Минестрество на финансите, полк. Гълъбов, Учебен център на Българската армия в Чаралица, г-н Светослав Митрев, кмет на с. Лозен.
  Новоизграденият параклис е своеобразен символ на полаганите сериозни усилия от Българския Червен кръст за възпитаване на нравственост и хуманност у младите хора в духа на изконните български добродетели. Той е и една надежда, че провереното от времето сътрудничество с Българската православна църква ще намери нови измерения с различни дейности в полза на хората, на доброто и човечността.
  МАЛКО ДЪЛГО, НАИСТИНА.ШО НЕ ОБЯСНИТЕ НА ЧИТАТЕЛИТЕ „ЩО Е ЧЕРВЕН КРЪСТ И ИМА ЛИ ПОЧВА У НАС“? Търчащите деца едва ли знаят за какво търчат. Получавайки наградката, не осъзнават зомбирането, получено от вас, което може би и на вас не ви е ясно. Ако да-съжалявам за вас, ако не-мислете.

 2. бивш родител ОУ Челопеч

  Чудя се как Панджерова все още е директор на училището.Чувството за срам и неудобство явно и е чуждо.

Добави коментар