Изявление на ръководството и екипа на радио „Ауреа“ Златица

Смъртта на д-р Николай Велчев, уважаван хирург в пирдопската болница, с 32 години лекарски стаж, пред чиято памет екипът на радио АУРЕА се покланя, за съжаление стана повод за откровени лъжи и спекулации, в които се замесва нашата медия.

Съчувстваме на скръбта на близките, колегите и приятелите на д-р Велчев, но си позволяваме да им напомним, макар и в тежък за тях момент, че тиражирането на неистини не е в услуга нито на установяването на истината за смъртта му, нито е израз на уважение пред неговата памет.

Макар да бяхме информирани още на 20 ноември в 6.50 ч., часове след смъртта на 11 годишният Илия Павлов, от неговите близки за обстоятелствата около нея, ние от радио АУРЕА не си позволихме да превърнем в новина и медийна сензация трагедията на семейство Павлови, както не превърнахме в новина и медийна сензация смъртта на д-р Велчев.

В името на морала в журналистиката и от уважение към скръбта на семействата, но най-вече в името на истината, което изисква първоначалният шок да отзвучи, преди да се потърсят отговори от засегнатите страни.

Единственото предаване на радио „Ауреа“, в което бащата на Илия г-н Павлов разказа за последните часове на сина си и потърси отговор за причините, довели до смъртта му бе предаването „ЕМИСАР“ от 29 ноември 2008 г., в което опечаленият баща обвини за смъртта на детето си анестезиолога д-р Кескинов, а не д-р Велчев и подчерта, че до операция не се е стигнало, защото детето е починало преди това, след поставянето на упойката.

В статия на столичен вестник има следния пасаж: „Местното циганско радио го побърка. Всеки ден го обвиняваха в какво ли не“ твърди колега на д-р Велчев.

По думите на Ирен Делчева, лекари твърдели пред нея че, цитирам „Радио АУРЕА бълваше денонощно обвинения срещу д-р Велчев.“

В листовка, разлепена из цял Пирдоп и Златица, подписана от Й. Шентов пък се казва :

„ Циганското радио се пъчи и обвинява д-р Велчев“.

Ръководството и екипът на радио АУРЕА нямат нищо против определението „циганското радио“, макар съдържанието, което се влага в него в този случай е обидна квалификация.

Ние сме единствено против лъжите и спекулациите около тези трагедии. Лицата, нанесли ни обиди и оклеветили ни, не биха могли да посочат основания или доказателства в полза на твърденията си по наш адрес, защото такива просто не съществуват. Те не цитират нито ден, нито час, нито предаване на радио „Ауреа“ новини, публицистика, друго, в което да са чули нападки срещу вече покойния д-р Николай Велчев.

Ако някой иска да се възползва от човешките трагедии, за да ни напада и принуди да спрем да бъдем коректив на не винаги коректните взаимоотношения лекари пациенти в Пирдопската болница сбъркал е медията.

Ние няма да спрем да питаме нито кой уби 11 годишният Илия Павлов, нито какво доведе до смъртта на уважаемия д-р Велчев. Нещо повече – смятаме, че е възможно това да не са единствените два случая на смърт в пирдопската болница, които поставят въпроси и оставят съмнения.

Радио „Ауреа“ вече изпрати писма, с които настоява пред ръководството на болницата в Пирдоп и пред Министерство на здравеопазването за информация колко са смъртните случаи в болницата в Пирдоп през последните 10 години и при какви обстоятелства и на какво са се дължали те през годините.

Тази информация би била в услуга на обществения интерес, а дълбоко вярваме, че и в името на подобряване на качеството на здравеопазването в МБАЛ Пирдоп .

Както и в името на истината и морала към които всички сме в дълг, но в този случай най-малкото ние, ръководството и екипа на радио АУРЕА.

Отчаяните опити да се отклони общественото внимание от тези трагични случаи, включително чрез приписване на вина за тях на медиите, кара жителите на региона днес да са особено чувствителни и дори подозрителни по отношение на това какво се е случвало в пирдопската болница през последните десет години. Те се питат , питат и нас, има ли нещо, което да се прикрива и какво е то.

Смеем да твърдим, че се гордеем с начина по който загърбихме дори професионалните си интереси мълчахме, когато хората очакваха от нас, като медия от региона, на която вярват, подробности и мнения за случилото се в пирдопската болница. Не се вляхме в хора от медийни и немедийни гласове, включително и такива изрекли упреци, след смъртта на детето, защото смятаме и го показахме, че преди следствените органи да са установили вина и виновен, това би било погрешно и нередно.

Ние не получихме признание под формата на разлепени обръщения или изявления пред столичните и национални медии, когато се свързахме с Националната референтна лаборатория по ХИВ и СПИН и съдействахме в Пирдоп да дойде мобилна лаборатория за бързи и безплатни тестове, с което до голяма степен помогнахме да отпаднат притесненията на жителите на региона, поради слухове за заболели.

Нито когато след излъчван от нас зов за помощ, подпомагаме лечението на наши съграждани и сънародници, без оглед на етноса и възрастта им, а само според техните нужди и страдание.

Затова днес ръководството и екипът ни се чувстват дълбоко засегнати от клеветите и нападките по отношение на нашата медия и на професионализма и морала на хората, работещи в нея.

Благодарим на всички, които се обаждат, за да изразят възмущение от тези клевети, явно това са хора, които наистина слушат редовно радио „Ауреа“ щом знаят, че нападки не е имало.

Изразяваме благодарност за компетентната и бърза реакция на кмета на община Пирдоп Антоанета Илиева, която разпореди да сe изземат и унищожат незабавно всички разлепени в района на общината от Шентов афиши, поради съдържащи се в тях злепоставящи определения за радио „Ауреа“. Сега сме в очакване на също така компетентен и бърз отговор на нашата жалба от Районна прокуратура Пирдоп.

2 thoughts on “Изявление на ръководството и екипа на радио „Ауреа“ Златица

 1. DanielVelchev

  Това е безобразие! Имате наглостта да говорите за „израз на уважение пред неговата памет”! Вашето така наречено уважение вероятно е причина баща ми да се обърне в гроба си!

  Казвам се Даниел Велчев и съм потресен от начина, по който се опитвате да успокоите гузната си съвест, кояато започна да ви гризе! Наричате се професионална медия и изтъквате, че някой слушател ви е поущрил за добре-свършената работа! Кого имате впредвид? Същите зли езици, които наричаха баща ми „убиец” по улиците и коридорите на болницата! Това ли е, което вие наричате „израз на уважение пред неговата памет”?

  Как не ви е срам; имате нахалството да НИ НАПОМЯТЕ какво е редно и какво не! Кои сте вие?! Използвате сладкото прикритие „Ръководството и Екипа” и твърдите, че сте много професионални, популярни и слушани, а същевременно имате нужда да публикувате чрез в. Камбана!… Значи вие може да защитавате вашата кауза и да задавате въпроси, а г-н Шентов (един от малкото хора, които имаха смелостта публично да се противопоставят на клюките, които унищожиха баща ми) няма това право?! Сред истински-професионалнити медийни среди, (които НЕ са ми Непознати, след шест-годишен стаж като телевизионен директор,) това е известно като „двоен стандард”.Оставете Шентов на мира! Защо упреквате всички онези граждани, които бдят и се борят истината да възтържествува?!

  Погледнете вашите „коректни” действия; изтъквате, че не сте превърнали в медийна сензация двата смъртни случая, но колко пъти се опитахте да защитите, или поне да повдигнете под съмнение обвиненията срещу уважавания Хирург; човекът, за когото етническата принадлежност и възрастта деиствително бяха без значение? Сигурен съм, че дори вашия основател, г-н Кънчев, би се съгласил с мен, защото аз добре си спомням, когато баща ми даде всичко от себе си да му помогне!

  „Лицата, нанесли ни обиди и оклеветили ни, не биха могли да посочат основания или доказателства в полза на твърденията си по наш адрес, защото такива просто не съществуват.”- По много ехиден начин се опитвате да отречете, че вашия ефир повлия на онези, които разбиха сърцето на баща ми. Кой нормален човек стои до радио приемника със лист хартия и химикал, или със записващо устройство с цел архивирането на казаното в ефир!

  Спестете опитите си да покажете какви филантропи сте и ка сте загрижени за опасността от СПИН, това сега, както го нарекохте, е „Отчаяни опити да се отклони общественото внимание”. Ако наистина искате да промените нещо, недейте да „дълбаете” в миналот, а поискайте отговори на въпроса „Защо хора като Кескинов имат чисти досиета?”; „Защо Съдебните отнемат цяла вечност да произнесат екпертизата, та дори и тази за алкохолните проби, а същевременно им отнема по малко от два дни да стигнат до съгласието, че Хирурга се е самоубил и въпреки необяаснимите обстоятелства, разследването около неговата смърт е приключено?”; „Защо е забранено на едни да говорят, а на други, като д-р Попов, е позволено да разпространяват неверни слухове?”. Докога политическата принадлежност ще играе главна роля и ще бъде причина за трагични компромиси!

  Но защо сте толкова дълбоко засегнати от думи! Човек, избрал журналистическата професия трябва да е готов да посреща „ударите” от ляво и от дясно, защото със свободата на словото идват и неприятни думи. Кметът на Пирдоп може би е длъжна, като кмет, да издаде наредба за изземането на афишите, но това, че вие ръкопляскате на тази наредба, е равносилно на това да се изплюете в лицето на демокрацията и да кажете „Не” на Свободата на Словото, без която вашия професионализм няма да е нужен никому!

  Обърнете Внимание, че не ние, семейството и близките, сметнахме за нужно да ви нападаме публично; вие нападнахте нас, опечалените, та макар и под предлог изказването на съчувствия. Засрамете се!

 2. cecolachev

  Напьлно сьс сьгласен С г-н Велчев не може да се разпространяват клевети от някакво си радио на някакьв си ,който е контингент на полицията и работи срещу цялоста на Бьлгария

Добави коментар