ДЕНЯТ НА ЗЕМЯТА В ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“

 

Денят на Земята, който се отбелязва на 22 април, е един от най-големите нерелигиозни празници в света.
Хора, организации и движения се обединяват от една обща цел – бъдещето на планетата Земя. Вниманието на обществеността е насочено към поведението на хората и начина, по който то влияе върху природата. Хората разбраха, че трябва да променят собствените си действия, за да защитят своята планета.
Учениците от ЧПГЧО „Челопеч“ за пореден път се включиха в отбелязването на този ден, с разнообразни прояви на открито, които продължиха цяла седмица. На всеки клас беше възложена задача – почистване на дадено място, засаждане на растения, изработка на кошчета за разделно събиране на смет и еко костюми. Дейностите се извършваха през цялата „Седмица на Земята“, като всяка инициатива старателно беше филмирана. В последния ден от седмицата, петък, учениците трябваше да направят презентация или макет по избор, пред жури, съставено от учителите на гимназията и своите съученици. Аудиторията беше информирана за последствията от замърсяването на въздуха и водата, за благоприятните въздействия на билките в нашия район и още много интересни факти.
По инициатива на организаторите от XI клас, отпразнуването на Деня на Земята беше съчетано с организирането на ден, посветен на здравословното хранене. На всеки клас беше поставена задача да сготви здравословно меню, от което по-късно опитаха всички присъстващи на тържеството.
Раздадени бяха и много награди и грамоти, спечелени заслужено от учениците по класове. Журито и публиката единодушно обявиха за победители в състезанието за най-оригинално представяне учениците от VIII б клас.
Нашата идея за „Седмица на Земята“ бе да покажем, че грижата за природата не е неприятно и досадно задължение, а точно обратно. Ние, които сме бъдещето на Земята, можем да се грижим за нашия общ дом, Земята, и тази грижа да бъде съпътствана с прекрасни емоции и много усмивки.

Мария Томева – IX клас

Добави коментар