Във фирма „Пролет“ ЕООД заработи машина за книжни пликове

През какви ли не перипетии премина през 15-те години общинската фирма „Пролет“  ЕООД, Пирдоп, в която работят хора инвалиди. Дори на моменти ОбС бе склонен да вземе решение за нейното закриване. След поемане на ръководството от управителя Николина Драгнева, нещата тръгнаха към добро. Търсят се различни форми за разнообразяване на производството, за облекчаване труда на работещите във фирмата 35 човека и увеличаване техните доходи.

По инициатива на управителя на фирмата и с помощта на Стефан Мутафов, Върбан Върбанов и Сергей Сергеев бе проектирана, конструирана и монтирана машина за преработване на различни по размери и вид книжни пликове, пакети и торби. Според размера на пликовете, капацитетът е средно 1000 бр. /час. Тенденцията в ЕС е постепенна забрана за употребата на найлонови пликове и използване на книжни. Основен спонсор за реализиране на идеята е „Кумерио мед“ АД.

На 30 октомври, пред цеха на фирмата се състоя  скромно тържество, на което бе пусната в експлоатация новата машина. Гости бяха Никола Треан  изпълнителен директор на „NA/Кумерио мед“, Антоанета Илиева – кмет на община Пирдоп,  зам. кметовете Мария Шентова и Симеон Симеонов, общински съветници, директорите на Дирекция Бюро по труда и Социално подпомагане, бизнесмени.

Интерес към продукцията и заявки за определени количества са заявили фирмите ЕТ „Чери – Валентин Червенков“, „Елемаг“  София, „Топкол“, веригата „Бай Генчо“ и др.

Тържеството бе открито с кратко слово от Николина Драгнева. Тя разказа за трудовата заетост на хората с различна степен на трудова неспособност и инвалидност. Хората във фирмата работят в обстановка на по-голяма сигурност за утрешният ден. Ръководството полага грижи за разширяване на дейността и намаляване на ръчният труд. Николина Драгнева благодари за финансовата помощ на „NA/Кумерио мед“, чрез която машината вече е факт. Благодарности бяха отправени и към ръководството на общината, което винаги е с лице към проблемите на фирмата.

Антоанета Илиева – кмет на община Пирдоп отправи приветствени думи към работещите в „Пролет“  ЕООД, поздравявайки ги за дългогодишната им работа. Новата придобивка предполага появата на социален ефект, предвид отмяната на човешкия труд. За общината приоритетна грижа е осигуряване на условия за достоен живот и труд на хората от фирмата. След словото Антоанета Илиева поднесе на Николина Драгнева голям букет цветя, а зам. кметът Симеон Симеонов връчи от името на общината подарък – компютър.

Голямо впечатление на всички присъстващи направи личното присъствие на Никола Треан. Той също поднесе букет с цветя на управителя на фирмата и произнесе кратко слово. В него той изказа своята радост, че е тук сред тези хора и че има възможността да види новата машина. Компанията се чувства социално отговорна и винаги подпомага социалните дейности в общините. Никола Треан поздрави кмета на общината и управителя на фирмата за положените усилия да се подпомагат работещите в нея хора. Той сподели, че в неговия дом също има човек, който е с физически увреждания, така че много добре разбира хората от тази социална група. Този тип хора не обичат да стоят в къщи и не обичат да не правят нищо, а искат да работят и да се чувстват полезни, да имат свое личностно удовлетворениe. Изпълнителният директор на „NA/Кумерио мед“ заяви, че по отношение на хората с увреждания може да се разчита на компанията и лично на него.

След тържествените слова, отец Недко Бръмбаров извърши тържествен водосвет и поръси всички със светена вода. Кметът на общината и Никола Треан прерязаха трикольорната лента, плиснаха менче с вода, с което се даде старт на новата машина. Тя бе задействана и всички наблюдаваха с интерес как автоматизирано се изработват пликове.

One thought on “Във фирма „Пролет“ ЕООД заработи машина за книжни пликове

Добави коментар